tiistai 16. helmikuuta 2016

Uskomaton pataleipä!





Lähes kahdeksankymppinen äitini on aina leiponut ihanaa leipää, mutta minulle leipominen on aina ollut nihkeää. Olisiko kyse kärsimättömyyden puutteesta vai leipomiseen tarvittavien raaka-aineiden tarkkuudesta.

Olen varmaan viimeinen vihtahousu, joka tätä leipäherkkua on kokeillut, mutta helpoksi mainostettu resepti sai tarttumaan toimeen. Ja helppoahan se oli. Ainekset kulhoon, sekoita ja taikinapallo seuraavana päivänä kuumaan pataan.

Tuoreen leivän tuoksu on aina huumaava ja pitää sanoa, että pataleipä oli ihanaa. Rapea kuori ja ihanan pehmeä sisus. Tätä tulen varmasti tekemään uudestaan ja seuraavalla kerralla laitan mukaan reilun ruokalusikallisen auringonkukansiemeniä.

Pataleipä

7dl vehnäjauhoja
2 dl luomukaurahiutaleita
1 tl kuivahiivaa tai nokare tuorehiivaa
2 tl suolaa
3,5 dl lämmintä vettä (42 asteista)

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää vesi ja sekoita varovasti, mutta älä vaivaa taikinaa. Peitä astia kelmulla ja anna kohota 12 tuntia tai enemmän lämpimässä paikassa.
Laita kylmään uuniin kannellinen pata tai kattila ja kuumenna uunissa puoli tuntia 225 asteessa. 
Jauhota taikina ja tee sitä iso pallo, mutta älä edelleenkään vaivaa sitä. Peitä pyyhkeellä ja anna kohota puoli tuntia.

Laita taikina kuumaan pataan uuniin kannen alle puoleksi tunniksi. Ota kansi pois ja paista vielä 15 minuuttia lisää. Ja siinä se sitten olikin! Helppoa kuin heinänteko!


Lisää leipäreseptejä löytyy esim. Sipoon Sanomien sivuilta ja jos haluat kokeilla vaikka irlantilaista soodaleipää, sekin löytyy täältä.

Uh ja ah, nyt alkoi herkuttelu!