maanantai 7. maaliskuuta 2016

Laiskan kokin tomaattirisotto






Joulupukki muisti minua New Vegetarian Kitchen keittokirjalla ja olen tosi iloinen, että se ilmestyi keittiöömme. Maanantai-iltamme kirkastui kertaheitolla, kun nautimme illalliseksi laiskan kokin tomaattirisottoa. Laiskaksi nimesin sen siksi, että tämä risotto valmistuu uunissa keittolevyllä hämmentämisen sijaan.

Aristelin aluksi tomaatin ja risoton yhdistämistä, mutta meistä kaikista se oli tosi tosi hyvää. Mademoiselle jätti peston lautasen reunalle, mutta nuorukainen sen sijaan kehui pestoa risoton lisäkkeenä, vaikkei siitä yleensä niin välitä. Vihreä pesto sopi tomaattirisottoon aivan mainiosti.

Ankea maanantai vaihtui mahtimaanantaiksi ja risottoon tarvittavasta punaviinistä riitti aikuisille ruokajuomaksikin. Mainoslause Hyvä ruoka parempi mieli oli tänään niin totta. Ohje on neljälle.

Tomaattirisotto uunissa

2 sipulia (tai 4 salottisipulia)
3 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
30 g voita
4 dl risottoriisiä
2 dl punaviiniä
5 dl kasvislientä
5 dl paseerattua tomaattia
1 rkl tomaattipyrettä 
(tai soseutettuja aurinkokuivattuja tomaatteja)
hyppysellinen sormisuolaa
mustapippuria myllystä

Parmesaanilastuja tarjoiluun

Vihreä pesto

1 ruukku basilikaa
1 dl kuorittuja manteleita tai pinjan siemeniä
0,5 dl raastettua parmesaania
1 valkosipulinkynsi
1 tl sitruunamehua
1 dl oliiviöljyä
ripaus suolaa ja rouhittua mustapippuria

Hienonna sipulit ja keitä kasvisliemi. 
Kuumenna öljy ja voi uuninkestävässä kannellisessa pannussa tai emaloidussa valurautakattilassa. Kuullota sipuleita keskilämmöllä n. 10 min. ja lisää kattilaan riisit. Anna riisien "kastua" rasvasipuliseoksessa n. 3 min. kunnes niiden reunat ovat muuttuneet läpikuultaviksi. Älä anna riisien ja sipuleiden ruskistua.

Kaada kattilaan punaviini, sekoita koko ajan viinin imeytyessä riisiin ja alkoholin haihtuessa samalla pois.
Lisää sen jälkeen kuuma kasvisliemi, tomaattipyre sekä paseerattu tomaatti ja hämmennä tasaiseksi, anna kiehahtaa. Lisää hieman suolaa ja rouhittua mustapippuria.
Hauduta risottoa uunissa tiukan kannen alla 40 min. 180 asteessa. Sekoita kerran puolessa välissä kypsymistä. Kun risotto on valmista, lisää vielä nokare voita ja anna vetäytyä liedellä 5 min. kannen alla.

Risoton valmistuessa ehdit pyöräyttää helpon vihreän peston. Laita ainekset oliiviöljyä lukuunottamatta tehosekoittimeen ja pyöräytä tasaiseksi massaksi. Lisää lopuksi oliiviöljy ohuena nauhana sekoittaen hitaammalla teholla. Pesto säilyy jääkaapissa useamman päivän ja sitä voi nauttia esim. pastan kera tai mozzarellasalaatin maustamiseen.

Nauti herkullinen talvinen risotto peston ja parmesaanilastujen kera. Ruokajuomana toimii hyvin lasillinen punaviiniä.

Alkuperäinen ohje Nicola Graimes, New Vegetarian Kitchen, Duncan Baird Publishers 2012

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti