tiistai 15. maaliskuuta 2016

Keltainen pääsiäismenu











Keltainen kuuluu perinteiseen pääsiäiseen ja Kissankulman pääsiäismenussa keltaista näkyy niin alkuruoassa, pääruoassa kuin jälkiruoassakin. Väri ei silti ole pääasia, vaan tietysti maku ja jos tykkäät sitruunasta, sopii tämä menu varmasti teidänkin juhlapöytään.

Alkuruoaksi nautitaan mehevä kinkku-munapaistos, joka hautuu pienissä uunivuoissa valmiiksi vartissa. 

Jos lammas ei maistu, tarjoa pääruoaksi ihanaa rosmariinikanaa tai broileria, joista kannattaa valita luomuversio. Makuero tavalliseen on huomattava. 

Jälkiruokana herkutellaankin sitten perinteisen rahkan sijaan ihanaa ricottapiirasta, johon pääsiäisen makua tuovat sitruuna sekä rusinat.

Kaikki reseptit ovat helppoja ja piiraan voi valmistaa jo hyvissä ajoin aamulla tai vaikka edellisenä päivänä. Ohjeet ovat neljälle, tosin piiraasta riittää varmasti useammallekin vieraalle.


Kinkku-munapaistos 

4 uuninkestävää pientä uunivuokaa

4 siivua ilmakuivattua kinkkua 
kourallinen baby pinaattia
4 luomukananmunaa
1 dl kermaa tai ranskan kermaa
voita 
suolaa
rouhittua mustapippuria

Mittaa jokaiseen kevyesti voideltuun uuninkestävään vuokaan 3 rkl kermaa tai ranskan kermaa ja lisää ripaus suolaa. Asettele astiaan sen jälkeen ilmakuivattu kinkkusiivu ja muutama baby pinaatin lehti.
Riko viimeiseksi annoksen päälle yksi kananmuna, josta voit halutessa vähän rikkoa keltuaista.
Rouhi päälle hieman mustapippuria.
Hauduta paistoksia uunissa 200 asteessa n. 15 min. kunnes kananmuna on hyytynyt.
Tarjoa lämpimänä tuoreen leivän kera.

Vinkki: ilmakuivatun kinkun voit vaihtaa myös kylmäsavuloheen


Sitruuna-rosmariinikana

1 kokonainen luomukana tai luomubroileri
tuoretta rosmariinia
4 isoa valkosipulin kynttä
1 luomusitruuna
1 tl sormisuolaa
oliiviöljyä

Lohkoperunoita Provencen yrttimausteella

5-6 perunaa kuorineen lohkoina
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl Provencen yrttimaustetta
1 tl sormisuolaa

Tee kanan pintaan pieniä viiltoja ja työnnä nahkan sisään tuoretta rosmariinia. 
Murskaa valkosipulin kynnet veitsen avulla ja leikkaa niistä viipaleita. Työnnä nahkan ja siipien sisään valkosipuliviipaleita ja laita loput sidotun kanan sisään. 
Leikkaa hyvin pesty sitruuna lohkoiksi ja purista sitruunamehua kanan päälle sekä sen sisään. Laita lopuksi puristetut lohkot kanan sisälle.
Sivele käsin oliiviöljyä kanan pintaan. 
Lisää lopuksi vielä sormisuolaa sekä linnun pintaan että sisälle.
Paista kanaa uunivuoassa n. 1,5 tuntia 180 asteessa. Paistoaika riippuu kanan koosta, varo ettei kanasta tule kuivaa. Valele tarvittaessa kanaa paistoliemellä hautumisen aikana.

Lisää viimeisen 45 min. ajaksi vuokaan lohkoperunoita, jotka on pyöritelty pienessä määrässä oliiviöljyä sekä Provencen yrttimaustetta ja suolaa. Pese perunat huolellisesti ennen kuorineen lohkomista.

Tarjoile kanan kanssa sitruunaista paistolientä.

  
Sitruunainen ricottapiiras

 Taikina
4 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
3 luomukananmunan keltuaista
100 g huoneenlämpöistä pehmeää voita
10 g voita vuoan voiteluun

Täyte
2 luomukananmunaa
1 dl (kukkurainen) tomusokeria
250 g ricottajuustoa
0,5 dl rusinoita
1/2 sitruunan mehu

Erota taikinaan kananmunan keltuaiset. Vatkaa pehmeä voi ja sokerit vaahdoksi ja sekoita mukaan kananmunan keltuaiset. Lisää viimeiseksi jauhot ja sekoita taikina tasaiseksi. Vuoraa pyöreä voideltu piirakkavuoka taikinalla ja jätä jääkaappiin vetäytymään.

Erota täytteeseen tarvittavien kananmunien valkuaiset keltuaisista. Vatkaa keltuaiset ja tomusokeri hyvin, sekoita mukaan ricottajuusto, sitruunanmehu ja rusinat. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi.
Kääntele valkuaisvaahto viimeiseksi taikinaan varovasti.

Paista piiraspohjaa 180 asteessa 10 minuuttia. Lisää sen jälkeen pohjan päälle tasaisesti täyte ja jatka paistamista noin 20-30 min. uunista riippuen.

Tarjoile piiras sellaisenaan tai vaikka vanhan ajan vaniljajäätelön kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti