perjantai 16. lokakuuta 2015

Se fiinimpi tonnikalapasta




Vaikka tonnikalapasta on helppoa arkiruokaa, voi siitäkin saada salonkikelpoisen viikonloppulounaan hieman tuunaamalla perinteistä tomaattipohjaista kastiketta. On kyllä myönnettävä, että esteettisesti ruoka ei edelleenkään silmiä hivele, mutta tässä tapauksessa vanha klisee pitää täysin paikkansa. Ei se näkö, vaan se maku.
-Hullun hyvää!, huudahti nuorukaisemme kahden lautasellisen jälkeen.

Tonnikalapasta valmistuu suht nopeasti, sillä lähes kaikki pääraaka-aineet tulevat tässäkin reseptissä purkista. Aloita laittamalla iso kattilallinen pastavettä kiehumaan ja itse kastikkeen ehdit valmistaa veden kiehuessa ja pastan kypsyessä. Ohje on 4-5 hengelle.

Fiinimpi tonnikalapasta

2 rkl oliiviöljyä
2 isoa valkosipulinkynttä
1 iso punasipuli tai 3 salottisipulia
400 g tomaattimurskaa
0,5 dl kiehuvaa vettä
3 rkl tuoretta basilikaa hienonnettuna
1 tl juoksevaa hunajaa (tai sokeria)
1 rkl tummaa balsamicoa
1/2 tl suolaa
1/2 tl chilihiutaleita tai cayennepippuria
1 dl purkkimaissia
1,5 dl vihreitä kivellisiä oliiveja 
(minulla sattui olemaan vain kivettömiä, kivelliset ovat mehukkaampia)
1 dl kapriksia
2 prk tonnikalapaloja/filee (300 g, vedessä)
150 g ranskankermaa
rouhittua mustapippuria

Keitä paketin ohjeen mukaan 400 g pastaa, esim. penne.

Tarjoiluun reilusti tuoretta silputtua basilikaa.

Hienonna sipulit.
Laita isoon kattilaan pari litraa vettä kiehumaan ja keitä pasta ohjeen mukaan. Valmista sillä välin kastike.
Kuullota sipuleita oliiviöljyssä isossa pannussa tai kasarissa keskilämmöllä 5-10 min.

Lisää sen jälkeen tomaattimurska, vesi, hienonnettu basilika, hunaja, balsamico, suola, chilihiutaleet, oliivit, kaprikset sekä maissit ja anna kastikkeen poreilla kasaan n. 10-15 min.

Lisää loppuvaiheessa purkkitonnikalat valutettuina ja anna niiden lämmetä kastikkeeseen kunnolla.
Kun kastike on valmista lisää lopuksi ranskankerma ja kuumenna, mutta älä anna kastikkeen enää kiehua pitkään.
Rouhi kastikkeeseen mustapippuria oman maun mukaan.

Sekoita lopuksi kastike ja pasta tarjoilukulhoon ja viimeistele runsaalla tuoreella basilikasilpulla.

P.S. Mikäli haluat kastikkeesta kevyemmän version, voit jättää ranskankerman myös kokonaan pois, mutta maku ei tietenkään ole enää sama :).


tiistai 6. lokakuuta 2015

Helppo keltainen Pukka Curry




Netti ja lehdet vilisevät mitä herkullisimman näköisiä reseptejä, mutta harvoin niitä tulee kuitenkaan kokeiltua. Loppupelissä sitä aina päätyy tekemään jotain tuttua ja turvallista, jotain nopeaa ja helppoa. 

Viime viikolla klikkasin auki Jamie Oliverin keltaisen Pukka Curry reseptin ja niinpä meillä perjantaina herkuteltiin kanankoivilla intialaisin maustein. Resepti oli helppo ja kanankoivet kaiken lisäksi tosi edullista ruokaa. Lastenkin mieleinen resepti taisi tulla jäädäkseen. Alkuperäiseen reseptiin lisäsin vielä hippusen garam masalaa, ohje on neljälle.

Keltainen Pukka Curry Jamie Oliverin tapaan

2 sipulia
4 valkosipulin kynttä
2 cm pala tuoretta inkivääriä
2 keltaista paprikaa
1 kanabuljonki
2 mietoa tuoretta punaista chiliä
1/2 puntti tuoretta korianteria
1 tl juoksevaa hunajaa
1 tl kurkumaa
2 tl currya
0,5 tl garam masalaa

0,5 l kiehuvaa vettä
1 tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria

8 kanankoipea (itse poistin nahkat, mutta ne voi myös jättää)
2 rkl oliiviöljyä
1 prk kikherneitä (400 g)
1 tl tomaattipyrettä

Lisäkkeeksi basmatiriisiä ja valkosipuliraita (ohje alla)

Kuori sipulit sekä inkivääri ja poista paprikoista siemenet.

Pilko 1 sipuli, 1 paprika, valkosipulit ja inkivääri. Soseuta tehosekottimessa tai sauvasekottimella.
Lisää kanabuljonki, chilit, tuore korianteri, hunaja ja mausteet ja soseuta tahnaksi.

Poista halutessasi kanankoivista nahka ja paista keskilämmöllä koipiin öljyssä kaunis pinta, n. 10 min. Ota kanankoivet lautaselle odottamaan.

Hienonna toinen sipuli sekä kuutioi paprika ja pehmennä niitä öljyssä pannulla muutama minuutti. Lisää soseutettu tahna ja anna poreilla n. 5 min. Kaada sekaan 0,5 l kiehunutta vettä, lisää kikherneet, tomaattipyre, suola, pippuri ja sekoita hyvin.

Lisää kanankoivet ja anna hautua kannen alla n. 45 min. kunnes koivet ovat läpeensä kypsiä.

Keitä basmati riisi paketin ohjeen mukaan ja tarjoile Pukka Curry riisin, tuoreen korianterin ja alla olevan valkosipuliraidan kera.

Valkosipuliraita

2 dl luonnonjogurttia (esim. turkkilainen jogurtti)
2 hienonnettua valkosipulin kynttä
1 rkl rypsiöljyä (tai oliiviöljyä)
1/2 tl suolaa
1/2 rkl tuoretta sitruunan mehua
(pari kolme lehteä tuoretta minttua hienonnettuna)

Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna raidan maustua jääkaapissa puolisen tuntia.