torstai 17. syyskuuta 2015

Menemen - turkkilaista kotiruokaa





Asuin aikoinaan muutaman vuoden Turkissa ja niiltä ajoilta ruokapöytäämme on jäänyt niin herkullinen linssikeitto kuin tämä värikäs munakaskin. (Linssikeiton ohjeen löydät täältä.)

Menemen on turkkilaista kotiruokaa parhaimmillaan. 
Se voidaan hauduttaa viikonlopun aamiaispöytään, lounaaksi tai jopa kevyeksi iltapalaksi leivän kera. Tyypillistä on nimenomaan dipata vaaleaa leipää menemeniin, sillä tomaateista ja muista vihanneksista jää pannun pohjalle maukasta nestettä. 

Meidän perheen mielestä menemen on munakkaiden aatelia ja kun se tuoksuu keittiöstä, 
yksi Syömään! -huuto riittää.

Vinkki!  Menemen on muuten loistava ruokalaji brunssille :) 
Alla oleva ohje riittää lounaalla 2-3 hengelle, aamiaisella siitä nauttii 4-5 henkeä

Menemen - turkkilainen munakas 

2 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
1 vihreä paprika
1 keltainen paprika
3 kypsää tomaattia
1 tl tomaattipyrettä
6 kananmunaa
1 tl suolaa
ripaus sokeria
rouhittua mustapippuria
lehtipersiljaa
(0,5 tl chilihiutaleita, jos haluat potkua)
 (50 g feta juustoa)

Hienonna sipuli, pilko paprikat ja tomaatit kuutioiksi.
Pehmennä sipulikuutioita runsaassa oliiviöljyssä muutama minuutti.
Lisää tomaatti- ja paprikakuutiot sekä tomaattipyre. 
Mausta suolalla (ja mahdollinen chili).
Anna vihanneshöystön pehmentyä pannulla max. 10 minuuttia, älä hauduta mössöksi. 

Murenna päälle fetajuusto (tämä ei ole välttämätön) ja riko kananmunat yksitellen vihannesten päälle. Voit halutessasi rikkoa keltuaisia hieman pannulla.
Anna munakkaan hautua n. 5-7 minuuttia, kunnes kananmunat ovat hyytyneet. 
Rouhi päälle vielä mustapippuria myllystä ja viimeistele runsaalla lehtipersiljasilpulla.

Tarjoile menemenin kera tuoretta vaaleaa leipää.


lauantai 12. syyskuuta 2015

Pizza perjantai




Blogitauko venyi muuton takia aika pitkäksi, mutta hengissä täällä silti ollaan. Pää on vieläkin vähän pyörällä, mutta kotiutuminen Suomeen on sujunut hyvin. Koti on edelleen kuin myrskyn merkki, mutta hiljaa hyvää tulee, eikös niin?

Kokkaamiseni on olosuhteiden pakosta ollut viime viikkoina minimissä tai ainakin tosi simppelinä, joten siihen nähden pizzateema toimi tähän hätään tosi hyvin. Reseptituliaisina toimme Ranskasta kotiin valkoisen pizzan, jota olen nähnyt vilahtavan myös suomalaisissa lehdissä.

Ranskalaiset rakastavat juustoja ja kun se intohimo sekoitetaan naapurimaan kansallisruokaan, lopputulos on hmm... sanoisinko aika täyteläinen. Variaatioita valkoisesta pizzasta on varmasti yhtä monta kuin on kokkiakin, mutta alla olevasta reseptistä on tullut perheemme suosikki.

Tomaatti-mozzarella pizzan resepti taasen houkuttelee enemmän tomaattisen pizzan ystäviä ja sen valmistukseen on todella helppo ja hyvä jippo. Käytä kastikkeena valmista RAO'S homemade tomaatti-basilika kastiketta, sillä se on ihan huippu hyvää. Onneksi muutto usein edistää helppojen reseptien keksimistä, sillä kenelläpä itse muutosta olisi kulinaarisesti mitenkään riemullista kerrottavaa?

Kaksi pizzaa

Pohja
5,5 dl                 karkeita luomuvehnäjauhoja
1 pss                 kuivahiivaa (12 g)
1,5 tl                 suolaa
3 rkl                   oliiviöljyä
2,5 dl                 kädenlämpöistä vettä (tarkista lämpötila kuivahiivan ohjeista)

1 dl                   vehnäjauhoja leipomiseen

Sekoita jauhoihin kuivahiiva sekä suola. Lisää mukaan öljy puukauhalla sekoittaen sekä viimeiseksi kädenlämpöinen vesi. Kun taikina irtoaa kulhon reunoista peitä se puhtaalla keittiöpyyhkeellä ja jätä kohoamaan tunniksi.

Valmista sillä aikaa pizzojen täytteet.



Valkoinen pizza

100 g                           goudaa tai emmental juustoa (sini- tai punaleima) raastettuna
1 pallo                          hyvää buffalomozzarellaa
150 g (pötkö)                vuohenjuustoa
0,5 dl                           pinjansiemeniä
2 rkl                             juoksevaa hunajaa
                                   tuoretta rucolaa

Viipaloi vuohenjuusto suht ohuiksi viipaleiksi.
Leikkaa mozzarella pallo viipaleiksi.
ota kohonneesta sekä jauhoilla vaivatusta pizzataikinasta puolet ja kauli se leivinpaperin päällä ohueksi isoksi pyöreäksi pohjaksi.

Ripottele juustoraaste taikinan pohjalle.
Lisää viipaloitu (tai revitty) mozzarella.
Levitä lopuksi myös viipaloitu vuohenjuusto sekä pinjansiemenet.

Paista pizzaa 225 asteessa n. 10 min. (kiertoilmauunissa 220 asteessa), kunnes pizza saa väriä. Lisää lopuksi kuuman pizzan päälle juokseva hunaja sekä tuoretta rucolaa.


Tomaatti-mozzarella pizza

100 g                           sinileima emmentalia raastettuna
1 pallo                          hyvää buffalomozzarellaa
1,5 dl                           RAO'S homemade tomaatti-basilika kastiketta
2                                 tuoretta tomaattia viipaloituina
0,5 dl                           pinjan siemeniä

Levitä tomaatti-basilika kastike kaulitun pizzapohjan päälle.
Lisää viipaloitu mozzarella sekä tomaatit.
Ripottele lopuksi tasaisesti vielä juustoraaste ja pinjan siemenet.

Paista pizzaa 225 asteessa (kiertoilmauunissa 220 asteessa) n. 15 min., niin että se on saanut hieman väriä. Tarjoile pizza halutessasi tuoreen rucolan tai vihreän salaatin kera.

P.S. Jos sinulla on aikaa ja haluat nähdä hieman enemmän vaivaa Valkoisen pizzan suhteen, suosittelen kokeilemaan myös tätä ihanaa Pizza Luberonia, klik.