perjantai 12. kesäkuuta 2015

Lohitäytteiset crepit - Crêpes






Ranskassa creppejä syödään vuoden ympäri ja ainakin täällä etelässä, niille on olemassa ihan omat ravintolansa. Listalla on yleensä vain lettuja erilaisilla suolaisilla ja makeilla täytteillä. Viinilistaakaan ei välttämättä löydy, vaan lettujen kanssa on tarkoitus juoda omenasiideriä. Lisukkeena on vihreää salaattia.

Tähän lohitäytteiseen creppiin törmäsin ystäväni kanssa lounaalla ja se vei kielen mennessään. Koska mademoiselle pitää kalasta, halusin kokeilla lohicrepin suosiota kotona ja hyvin maistui. Täytteeksi voi laittaa myös perinteisesti kinkkua ja emmental juustoraastetta. Ihan älyttömän hyvää sekin.

Kylmäsavulohicrepit (neljälle)

Taikina
3 huoneenlämpöistä kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
3 dl kevytmaitoa
1dl olutta (tai kylmää vettä)
3 rkl kasvisöljyä

Täyte
200 g kylmäsavulohta
3 keitetettyä perunaa (keskikokoisia)
1 dl crème fraîchea (ranskankermaa)
tuoretta tilliä
1 sitruuna

Riko vehnäjauhojen ja suolan sekaan kananmunat yksitellen, sekoittaen puuhaarukalla.
 Lisää maito ja vatkaa vispilällä tasaiseksi.
Lisää olut (tai vesi) ja viimeiseksi vielä öljy.
Jos taikinassa on paakkuja, voit kaataa sen siivilän läpi.
Anna taikinan tekeytyä tunnin ajan huoneenlämmössä.

Leikkaa kylmäsavulohi viipaleiksi ja purista kalan päälle sitruunamehua.
Kuutioi keitetyt perunat ja silppua tilli.
Leikkaa sitruunasta neljä viipaletta.

Paista taikinasta voissa isoja, mutta ohuita lettuja. Kun ensimmäinen puoli on paistunut, käännä lettu ja levitä sen keskiosaan lohta, perunaa ja tilliä. Halutessasi voit pyöräyttää päälle vähän mustapippuria.  Kun toinenkin puoli on paistunut, lisää keskelle vielä lusikallinen ranskankermaa. Käännä jokainen reuna sisäänpäin, niin että letusta muodostuu neliö. Laita keskelle sitruunaviipale, koristele tillillä ja siirrä lautaselle. Tarjoile heti lämpimänä.

Creppien lisäkkeenä voit tarjota vihreää salaattia, johon on lisätty loraus oliiviöljyä ja vähän balsamicoa. Ruokajuomaksi sopii kylmä ranskalainen omenasiideri.

P.S. Kirjoitin taannoin lettupäiväperinteestä Naapurina Provencessa blogissa.