perjantai 24. huhtikuuta 2015

Mausteinen kasviskeitto




Minulla on välillä vaikeuksia kasviskeittojen kanssa, sillä esim. porkkanakeitto maistuu usein ihan vauvan soseelle. Mutta kun tomaattipohjaiseen kasviskeittoon lisää mukavasti mausteita, häviää soppa lautaselta alta aikayksikön. 

Viimeaikaiset herkuttelut ovat kostautuneet ja nyt lähdetään kesää kohden keventämään. Tässä keitossa ei ole kermaa tai muutakaan rasvaa, joten santsilautanenkaan ei haittaa. Pari perunaa tekee siitä ruokaisamman, mutta halutessaan nekin voi jättää pois. Ja sen tuoreen leivän, joka maistuu sopan kanssa ihan älyttömän hyvälle...

Mausteinen kasviskeitto

1 l kasvislientä
1 prk (400 g) hyvää tomaattimurskaa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 purjo
2 porkkanaa
1 lehtisellerin varsi
2 perunaa
(halutessasi voit heittää mukaan vielä pari kourallista vihreitä papuja)
1/2 tl jauhettua korianteria
1 tl currya (itse käytin tulisempaa Madras currya)
1 tl juustokuminaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
rouhittua mustapippuria
tarjoiluun silputtua lehtipersiljaa

Keitä kasvisliemi ja lisää mukaan tomaattimurska. 
Pilko kasvikset pieniksi ja lisää ne kiehuvaan liemeen. Jätä perunat vielä odottamaan.
Lisää mausteet ja anna sopan poreilla n.10 min.
Lisää viimeiseksi kuutioidut perunat ja keitä vielä 10 min. kunnes nekin ovat kypsiä.
Mausta keitto rouhitulla mustapippurilla ja tarjoile silputun lehtipersiljan kera.


P.S. Niin tarkoituksena oli siis keventää, mutta viime hetkellä lisäsin lautaselle lusikallisen crème fraichea ja siinä sitä sitten taas oltiin. Ranskankerma sopi keittoon kuin nenä päähän. 

keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Le goûter, välipalana ranskalainen jogurttikakku


Ranskalaisten lasten tärkein hetki päivässä heti leikkimisen jälkeen on le goûter eli noin kello viiden välipala. Kun haen lapsia koulusta, he kysyvät ensimmäisenä mitä on goûter`ksi. Ranskalaisilla lapsilla on usein välipalaksi kakkua tai jonkinlaista pulla/croissant variaatiota, mutta saattaa tarjolla olla myös hedelmiä tai patonkia Nutellalla.
Mademoiselle halusi viedä huomiseksi koulukavereille kakkua iltapäivän välipalaksi, joten päätimme pyöräyttää ystäville pari jogurttikakkua. 

Jogurttikakku, gâteau au yaourt, on perinteisesti se ensimmäinen juttu, mistä lapset aloittavat leipomisen. Resepti on superhelppo ja mittana käytetään jogurttipurkkia. Jos haluat tehdä tavallisen jogurttikakun ilman sen suurempia lisäkkeitä, ainekset löytyvät melko varmasti kotoa ilman kaupassakäyntiä. Tämä on perusohje, mutta taikinaan voi lisätä myös hedelmiä, marjoja tai jopa tummaa suklaata. Alla olevassa ohjeessa olen käyttänyt normaaleja mittoja, koska se tuntui itselleni luontevimmalta.

Ranskalainen jogurttikakku

2 kananmunaa
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 dl kasvisöljyä esim. auringonkukkaöljy
2 dl maustamatonta jogurttia
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Sekoita ensin kananmunat ja sokerit keskenään. Lisää sitten öljy ja sekoita hyvin. 
Seuraavaksi kaada sekaan jogurtti ja sekoita jälleen. 
Lisää viimeiseksi vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe.
Kaada taikina öljyttyyn kakkuvuokaan ja paista kakkua 180 asteessa n. 45 min. 
Kokeile kakkua hammastikulla, jos taikinaa ei jää tikkuun, se on kypsä.


P.S. Varoitan maistamasta taikinaa, sillä sen jälkeen on vaarana ettei mitään jää enää kakkuvuokaan...