perjantai 13. helmikuuta 2015

Tryffelirisotto




Tryffeliä riittää edelleen, joten tänään oli vuorossa risotto. Tryffelirisottoa olen syönyt aiemmin vain ravintolassa, mutta vaikeaa sen tekeminen ei ole kotonakaan. 

Ranskalainen ohje neuvoi käyttämään risottoon lastuja pienen tryffelin verran. Summittainen määrä meni minulla ehkä vähän yli, mutta reseptiin vähensin tryffelin määrää. Ohjeesta huolimatta, raastin tryffeliä myös risoton sekaan tuomaan enemmän makua. Seuraavalla kerralla pidättäydyn pelkissä lastuissa, sillä ne antavat aivan riittävän tryffelin maun. Ulkonäkö ei tätä annosta ehkä rasita, mutta maku oli hyvä ja sehän on pääasia. Ohje on 2-3 hengelle.

Tryffelirisotto

25 g tuoretta tryffeliä
3 salottisipulia
0,5 dl oliiviöljyä
2,5 dl risottoriisiä 
2 dl valkoviiniä
8 dl kanalientä
1 rkl voita
suolaa
mustapippuria

Hienonna salottisipulit ja laita kanaliemi kiehumaan, liemen pitää olla kuumaa kun valmistat risottoa.
Kuullota sipuleita kuumennetussa oliiviöljyssä muutaman minuutin ajan, mutta älä anna ruskistua. Lisää sen jälkeen riisit ja anna niiden kastua kunnolla öljy-sipuliseoksessa. Pienennä lämpöä niin, että riisit eivät ruskistu, vaan reunat muuttuvat aavistuksen läpikuultaviksi.

Kaada riisien sekaan valkoviini ja anna sen imeytyä riisiin. Aloita sen jälkeen lisäämään kanalientä, kauhallinen kerrallaan. Sekoittele riisiä, jottei se tartu pohjaan ja anna liemen imeytyä riisiin ennen kuin lisäät seuraavan kauhallisen. Tarkista riisin kypsymisaika paketista, jätä riisi vähän al denteksi, niin ettei se puuroudu mössöksi. Lisää vielä lopuksi sekaan voi. 

Kun riisi on kypsää tarkista suolan määrä ja rouhi mustapippuria. Vedä juustohöylällä tryffelistä ohuita lastuja risoton tai jokaisen annoksen päälle. Risottoon voi lisätä myös hieman parmesaania.

torstai 12. helmikuuta 2015

Tryffelitoast ja munakas





Ystäväni naapuri viljelee harrastuksekseen tryffeleitä. Koska ystäväpiirimme innostui asiasta niin suuresti, pitihän minunkin ostaa yksi musta mötikkä, vieläpä sopuhintaan, sillä kausi alkaa olla lopuillaan. Monsieur ohjeisti laittamaan puolet pakasteeseen ellen halua sitä käyttää kokonaan viikonlopun aikana. Tein työtä käskettyä ja nyt pakasteemme tuoksuu tryffelille, vaikka pakkasinkin sen hyvin tiiviisti. Uskomattoman voimakas tuoksu!

Toisesta puolikkaasta tehtailin suositusten mukaan toastin sekä munakasta. Myöhemmin aion kokeilla vielä risottoa sekä pastaa. Suosikiksi nousi yksinkertainen toast tryffelillä, sormisuolalla ja oliiviöljyllä. Munakkaaseen olisin voinut laittaa tryffeliä vähän reilumminkin, mutta tiedänpähän paremmin sitten ensi kerralla. Molemmat maistuivat kyllä yli odotusten.

Tryffelitoast

paahtoleipää
tuoretta tryffeliä 
sormisuolaa
hyvää oliiviöljyä

Paahda leipä ja sivele leivälle hyvää oliiviöljyä.
Vedä juustohöylällä tryffelistä ohuen ohuita lastuja paahtoleivän päälle.
Viimeistele sormisuolalla ja nauti!

Tryffelimunakas

4 luomu kananmunaa
1,5 dl raastettua tuoretta tryffeliä
2 rkl kermaa
ripaus sormisuolaa
rouhittua mustapippuria
oliiviöljyä tai voita

Riko kananmunat kulhoon jo edellisenä päivänä. Raasta sekaan tryffeli ja sekoita haarukalla munat rikki. Anna maustua yön yli.
Vatkaa munatryffeliseokseen kevyesti mukaan kerma. Mausta suolalla.
Kuumenna pannu ja kun olet kaatanut siihen munaseoksen, vedä lastalla muutama kerta seosta keskelle. Pienennä lämpö melkeinpä heti ja anna hyytyä muutamia minuutteja. 
Rouhi päälle hieman mustapippuria ja nauti sellaisenaan tai esim. paahtoleivän kera.

torstai 5. helmikuuta 2015

Ranskalaista kotiruokaa





Ranskalainen ystäväni kertoi pitkällä patikkareissullamme tekevänsä illalla makkaraa ja linssejä. Hänen mielestään tämä pata on kuulemma ihan paras ruoka silloin, kun talvi on pahimmillaan. Ja meillähän se nyt on. Asteet ovat melkein nollassa ja lumihiutaleita on putoillut taivaalta pitkin viikkoa. Yksikään ei tosin ole pysynyt hengissä, vaan sulanut sen siliän tien mademoisellen harmiksi.

Saucisses aux lentilles olisi varmaankin suomeksi makkara-linssipata ja siihen käytetään usein joko Toulousen makkaraa tai mitä tahansa tuhtia makkaraa. Nakit voi tämän ruokalajin kohdalla unohtaa tykkänään. Jos makkara on savustettu, sitä parempi. 

Tämä ranskalainen talviruoka ei ole sieltä kevyemmästä päästä, mutta maistuu varmasti kylmänä päivänä. Pata on superhelppo tehdä, sen kun ainekset pataan porisemaan ja puolen tunnin päästä ruoka on valmista. Arjen simppeliä kotiruokaa helpoista aineksista!

Ranskalainen makkara-linssipata

3,5 dl vihreitä linssejä 
(ranskalaisia Puy linssejä)
vettä
1 kasvisliemikuutio
5 tuhtia makkaraa
1 sipuli
1 porkkana
100 g savupekonia 
(käytä Ranskassa lardon fumés)
1 bouquet garni yrttinippu 
(minulla oli laakerinlehti ja timjamia)
mustapippuria
tuoretta persiljaa
suolaa tarvittaessa

Pistele makkaroihin haarukalla reikiä. 
Laita kattilaan huuhdotut linssit, makkarat, lohkottu sipuli, viipaloitu porkkana sekä bouqet garni. Lisää vettä sen verran, että ruoka-aineet peittyvät kunnolla. Kun vesi kiehuu, lisää kasvisliemikuutio tai kasvisfondia.

Anna kiehua hiljalleen ja ruskista sillä välin pieneksi pilkottu pekoni rapeaksi.

Lisää pekonit pataan ja anna kiehua niin kauan, että linssit ovat kypsiä. Jos linssien keittoaika on lyhyempi kuin 25 min, anna padan ensin porista vartti ja lisää sitten vasta linssit loppuajaksi.

Mausta rouhitulla mustapippurilla ja silputulla persiljalla. Lisää tarvittaessa vähän suolaa.