perjantai 23. tammikuuta 2015

Risotto ja lohi



Risotto on hyvää viikonloppuruokaa ja erityisesti sitruunarisotto, joka maistuu niin kalan kuin kanankin kanssa. Tässä versiossa lisäsin risottoon kypsentymään vielä muutaman ison katkaravun. Risotto on tuhtia tavaraa, mutta hyvää varsinkin näin talvella.

Katkarapu-sitruunarisotto
3 dl risottoriisiä
1 l kasvislientä
2 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä
1 dl valkoviiniä
1 tl kuivattua rosmariinia tai 2 tl tuoretta rosmariinia silputtuna
2 salottisipulia
1 sitruunan mehu sekä kuori
suolaa
valkopippuria
1 dl parmesaania

Pieni rasia isoja katkarapuja (jos käytät pakasteena, sulata ensin)
4 palaa lohta
suolaa 
mustapippuria

Hienonna sipulit ja keitä kasvisliemi. Freesaa sipuleita kuumassa voi-öljyseoksessa niin, että ne pehmenevät. Lisää mukaan riisit ja anna niiden kastua, sekoittele hetki, mutta älä anna ruskistua. Kun riisin reunat alkavat kuultaa läpi voit alkaa lisäämään kasvislientä kauhallinen kerrallaan. Lisää tosin ensin desi valkoviiniä ja hauduta se pois. 
Sekoita risottoa koko ajan ja lisää kasvislientä heti kun entinen neste on haihtunut. Mausta kuivatulla rosmariinilla. Katso riisin kypsennysaika paketista (yleensä 15-18 min).
Loppuvaiheessa lisää raastettu sitruunan kuori ja mehu sekä valkopippuri. Lisää tarvittaessa vähän suolaa.
Kun riisi on kypsää (ei puuromaista, vaan vähän irtonaista vielä), lisää sekaan parmesaani sekä katkaravut hautumaan pariksi minuutiksi. Älä keitä katkarapuja riisin seassa tai niistä tulee kumia, kuuma risotto kypsentää ne itsestään. 

Risoton valmistuessa paista suolattuja ja kevyesti pippuroituja lohipaloja pari kolme minuuttia per puoli, jotta kalat saavat kauniin paistopinnan. Laita kalat sen jälkeen uunivuokaan ja hauduta uunissa 200 asteessa n. 10 min. 

Tarjoa lohi katkarapu-sitruunarisoton kanssa.

maanantai 19. tammikuuta 2015

Maa-artisokkakeitto




Provencen talvi tuo tullessaan maa-artisokat ja viikonloppuna nappasin niitä mukaan vihanneskauppiaaltamme. Samettinen maa-artisokkakeitto on superhyvää ja helppoa talvipäivän lämmikkeeksi. Kaverikseen se ei välttämättä kaipaa muuta kuin tuoretta leipää, mutta koska meillä oli jäljellä vielä ilmakuivattua kinkkua, paahdoin sitä uunissa lisäkkeeksi. Itse leikattuna siivuista tuli vähän paksuja, mutta rapeita olivat nekin kun pidensin paahtoaikaa. Ohje on neljälle.

Maa-artisokkakeitto

800 g maa-artisokkaa
3 perunaa
2 kasvisliemikuutiota
3 valkosipulinkynttä
ripaus valkopippuria
2 dl ruokakermaa
1 dl valkoviiniä
vettä niin, että kasvikset peittyvät

Kuori ja pilko maa-artisokat sekä perunat ja lisää kattilaan vettä niin, että vihannekset peittyvät. Kun keitto kiehuu lisää mukaan valkoviini, kasvisliemikuutiot, silputut valkosipulit sekä valkopippuri. Keitä vihannekset kypsiksi n. 20 min.
Soseuta keitto tehosekottimessa (tai kattilassa sauvasekottimella) ja lisää sen jälkeen kerma. Anna kiehahtaa vielä hetki kerman kera.

Keiton kaveriksi voit halutessa paahtaa uunissa pekonia tai ilmakuivattua kinkkua. Aseta kinkkusiivut leivinpaperin päälle uunipellille ja paahda niitä uunissa 200 asteessa n. 8 min, kunnes kinkut ovat paahtuneet rapeiksi.

Tarjoile soppa tuoreen leivän kera. 

perjantai 16. tammikuuta 2015

Kasvisruokaa ja banaanikakkua





Rakastan kasvisruokaa ja kukapa sitä osaisi paremmin tehdä kuin intialaiset. Bongasin kaupasta butternut kurpitsan ja mieleen tuli ohje joululahjaksi saamastani ruokakirjasta. Mikähän tuo butternut squash olisi suomeksi? Mikäli sellaista ei nyt kaupan vihannestiskistä löydy, voit varmasti käyttää ohjeeseen mitä tahansa kurpitsaa.
Paahdettu kurpitsacurry valkosipulilla ja tomaateilla maistuu parhaimmalta raikkaan valkosipuliraitan kera. Vaikka intialaisen ruoan valmistus vie joskus aikaa, vaikeaa se ei ole. Tämäkin ruoka valmistuu vain muutamasta aineksesta ja on todella maukasta sekä terveellistä.
Jälkiruoaksi maistuu vaikkapa iki-ihana banaanikakku, jonka alkuperäisen ohjeen löydät Cebicin keittiössä blogista. Minä lisäsin ohjeeseen vielä 1/2 tl inkivääriä sekä ripauksen kardemummaa ja paistoin irtopohjavuoassa n. 50 min. Ihana klassinen talvikakku, joka vain paranee seuraavana päivänä.

Paahdettu kurpitsacurry

1 iso butternut kurpitsa (n. 1 kg)
3 rkl rypsiöljyä
suolaa
rouhittua mustapippuria

3 cm pätkä tuoretta inkivääriä
4 valkosipulinkynttä
1 tuore vihreä chili
1 rkl rypsiöljyä
1 iso sipuli
1 prk kuorittuja, säilöttyjä tomaatteja (400 g)
1/2 tl sokeria
1 1/2 tl jauhettua korianterinsiemeniä
1 1/2 tl juustokuminaa (jeeraa)

Halkaise kurpitsa, poista siemenet ja leikkaa puolikkaat vielä pitkittäin kolmeen osaan (kurpitsaa ei tarvitse kuoria). Viipaloi kurpitsat n. 2cm paloiksi ja asettele uunipellille. Öljyä (3 rkl), suolaa ja pippuroi kevyesti kurpitsaviipaleet, sekoita hyvin. Paahda kurpitsaviipaleita uunissa n. 30 min 200 asteessa.

Laita rouheasti silputtu valkosipuli, inkivääri ja vihreä chili mortteliin ja lisää mukaan ripaus sormisuolaa. Hiero ainekset morttelissa tasaiseksi tahnaksi.

Kuullota 1 rkl öljyssä paistinpannussa tai wokkipannussa miedolla lämmöllä hienonnettua sipulia. Lisää valkosipuli-inkivääri-chili tahna ja hauduta edelleen muutama minuutti. Lisää tomaatit ja riko ne sekaan puukauhalla.

Hauduttele currya n. 12 min. sekoitellen välillä ja lisää hieman vettä, jos kastike sakenee liikaa. Lisää myös sokeri, mausteet ja hieman suolaa. Lisää lopuksi sekaan vielä paahdetut kurpitsaviipaleet ja sekoita varovasti.

Valkosipuliraita

2,5 dl kreikkalaista jogurttia
3 valkosipulinkynttä
1 rkl rypsiöljyä
1/2 tuore punainen chili
1/2 tl suolaa
1/2 sitruunan mehu

Kuori ja hienonna valkosipuli hyvin pieneksi.
Poista chilistä siemenet, jos haluat miedomman maun. Hienonna hyvin myös chili.
Kuullota valkosipulia ja chiliä pari minuuttia erittäin miedolla lämmöllä, että ne eivät ruskistu.
Lisää sipuli-chili seos öljyineen jogurtin sekaan ja sekoita.
Lisää suola ja sitrunaanmehu, sekoita hyvin.

Raita säilyy jääkaapissa n. 2 vrk.

Tarjoile kurpitsacurry valkosipuliraitan sekä tuoreen leivän kera.

Alkuperäiset reseptit: Meera Sodha, Made in India Cooked in Britain

sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Ankankoipia juurespedillä - herkkua!




Confit de canard eli säilötty ankankoipi on varmasti yksi suosituimmista ruokalajeista ranskalaisessa kotikeittiössä. Ankankoipia myydään pienimmissäkin ruokakaupoissa ja monet lämmittävät ne sellaisenaan pannulla. Ankankoipi on punaista lihaa ja tosi maukasta, varsinkin säilöttynä jolloin liha irtoaa luista lähes itsestään. Purkissa olevaa ankanrasvaa ei kannata heittää hukkaan, sillä sitä voi pakastaa ja käyttää esim. keittoihin tai uunijuureksiin. Ankanrasva antaa ruoalle tosi hyvän maun.

Ystäväni Hanni suositteli lämmittämään ankankoipia uunissa juurespedillä ja siitä onkin tullut yksi viikonloppujen helpoimpia ja herkullisimpia aterioita. Näistä on myös moni suomivieraamme tykännyt. Suomessa confit de canardia myy ainakin Stockmannin Herkku ja S-kaupoissakin olen sitä nähnyt. Kuvassa olevaa nahkaista koipea ei kannata säikähtää, sillä kun nahkan poistaa alta paljastuu erittäin lihaisa ja maukas ateria. Ja lopuksi, tämän helpommaksi ei periranskalaisen ruoan valmistus juuri voi mennä. Kannattaa kokeilla! (ohje on neljälle)

Tomaattisipulisalaatti

4 kypsää tomaattia
1 punasipuli tai 3 salottisipulia
ruukku persiljaa
ripaus sokeria
1 tl suolaa
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl punaviinietikkaa

Silppua tomaatit ja sipulit ihan pieniksi kuutioiksi. Hienonna persilja hyvin.
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja jätä maustumaan tunniksi, kunnes ruoka uunissa valmistuu. 
Nauti salaatti esim. alkuruokana tuoreen leivän kera.

Uunijuurekset 

1 punajuuri
1 bataatti
2 palsternakkaa
5-6 pientä perunaa
1 sipuli
2 rkl öljyä
2 tl Provencen yrttimaustetta
1 tl sormisuolaa
rouhittua mustapippuria

Pese juurekset harjalla hyvin ja leikkaa ne reiluiksi lohkoiksi. Jätä perunat kokonaisiksi tai jos ne ovat kovin isoja, voit puolittaa. Laita kaikki vihannekset isoon kulhoon, lisää öljy ja mausteet ja sekoita hyvin. Paista uunijuureksia 200 asteessa n. tunti. Lisää paistoaikaa mikäli kaikki juurekset eivät ole sopivan kypsiä. Paistoaika riippuu juuresten koosta. Ja uunijuureksiinhan voit käyttää ihan mitä juureksia kotoa löytyy, esim. porkkanoita, lanttuja jne.

Ankankoivet 

1 purkki 4-5 kpl säilöttyjä ankankoipia (confit de canard)

Nostele koivet purkista hetkeksi valumaan astiaan tai kulhoon. Rasvaa saa kuitenkin jäädä koipiin reilusti.

Lisää ankankoivet lämpenemään uuniin juuresten päälle viimeiseksi puoleksi tunniksi.

Vinkki! Seuraavalla Ranskan lomalla kannattaa tulaiseksi ostaa ranskalainen Confit de Canard purkki. 
Ja vaikka se vähän painaakin, hinta on täällä ainakin puolet halvempi mitä Suomessa.