keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Mummon hernesoppa


Talviloma Suomessa poiki ruokablogiin tuliaisina Eila-mummon hernekeiton. Purkkihernekeitto maistuu mainiolta ja sitä syödään meillä aina kun sitä on saatavilla. Mummon hernesoppa on kuitenkin ihan muuta kuin pikaruokaa arjen kiireessä, sillä äitini keitteli lomallamme soppaa koko päivän.

Mummo asuu savolaisessa maalaiskylässä, missä torikulttuuri elää vahvana talvipakkasillakin. Hän hakee torilta lihat suoraan lihakauppiaalta ja tuoretta kalaa aina kun sitä on saatavilla. Eikä hinta kuulemma ole juurikaan kalliimpi kuin isoissa marketeissa, vaikka toisin usein väitetään. Kesällä torilla on enemmänkin elämää ja kauppakassiin sujahtaa silloin tuoreita paikallisia vihanneksia sekä marjoja ja hedelmiä. Ja tapaahan torilla tietysti aina tuttuja, joiden kanssa on kiva jäädä rupattelemaan.

Mummon hernesopan A ja O on herkullinen porsaan savupotka sekä savuliha, joista keitto saa uskomattoman hyvän maun. Kuten jo kerroin, tämän sopan valmistukseen on hyvä varata aikaa, mutta lopputulos on vaivan väärti. Mademoiselle, joka on yleensä vähäsyöntinen, otti santsilautasen ja keitto maistui vielä seuraavanakin päivänä. Eikä meillä aikuisillakaan tainnut siihen yhteen lautaselliseen jäädä...


Mummon hernesoppa

500 g kuivattuja herneitä
1 pieni porsaan savupotka pilkottuna 3-4 osaan (n. 500 g)
300 g porsaan savupaistia/savulihaa kuutioituna
1 sipuli
n. 2 l vettä
1 tl suolaa
1 tl kuivattua meiramia
tarjoiluun sinappia

Pese kuivatut herneet ja poista joukosta huonot yksilöt. Liota herneitä runsaassa kylmässä vedessä n. 8 h tai yön yli niin, että herneet turpoavat normaalin kokoisiksi.

Keitä sianpotkaa runsaassa vedessä niin kauan, että liha irtoaa luusta. Tähän menee arviolta 2-2,5 h. Huom! Älä heitä keitinvettä pois. Poista luut ja nahka sekä ihrakerros. Rasvaa jää lihaan silti vielä riittävästi. Laita pilkotut lihat takaisin kattilaan.

Lisää vettä sen verran, että nestettä on kattilassa n. 2 litraa. Kaada sekaan liotetut herneet sekä lisää kuutioitu savupaisti, silputtu sipuli ja suola sekä meirami. 

Keitä soppaa niin kauan, että herneet ovat pehmeitä, mutta ei kokonaan muussaantuneita. Keittoaika on n. 1,5 h. Tarkista suola. 

Nauti soppa sinapin ja tuoreen ruisleivän kera. 
Kiitos mummo/äiti ruoasta, oli hyvää!

P.S. Hernesoppa sen kun paranee seuraavana päivänä, niin kuin yleensä moni muukin keitto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti