perjantai 13. helmikuuta 2015

Tryffelirisotto




Tryffeliä riittää edelleen, joten tänään oli vuorossa risotto. Tryffelirisottoa olen syönyt aiemmin vain ravintolassa, mutta vaikeaa sen tekeminen ei ole kotonakaan. 

Ranskalainen ohje neuvoi käyttämään risottoon lastuja pienen tryffelin verran. Summittainen määrä meni minulla ehkä vähän yli, mutta reseptiin vähensin tryffelin määrää. Ohjeesta huolimatta, raastin tryffeliä myös risoton sekaan tuomaan enemmän makua. Seuraavalla kerralla pidättäydyn pelkissä lastuissa, sillä ne antavat aivan riittävän tryffelin maun. Ulkonäkö ei tätä annosta ehkä rasita, mutta maku oli hyvä ja sehän on pääasia. Ohje on 2-3 hengelle.

Tryffelirisotto

25 g tuoretta tryffeliä
3 salottisipulia
0,5 dl oliiviöljyä
2,5 dl risottoriisiä 
2 dl valkoviiniä
8 dl kanalientä
1 rkl voita
suolaa
mustapippuria

Hienonna salottisipulit ja laita kanaliemi kiehumaan, liemen pitää olla kuumaa kun valmistat risottoa.
Kuullota sipuleita kuumennetussa oliiviöljyssä muutaman minuutin ajan, mutta älä anna ruskistua. Lisää sen jälkeen riisit ja anna niiden kastua kunnolla öljy-sipuliseoksessa. Pienennä lämpöä niin, että riisit eivät ruskistu, vaan reunat muuttuvat aavistuksen läpikuultaviksi.

Kaada riisien sekaan valkoviini ja anna sen imeytyä riisiin. Aloita sen jälkeen lisäämään kanalientä, kauhallinen kerrallaan. Sekoittele riisiä, jottei se tartu pohjaan ja anna liemen imeytyä riisiin ennen kuin lisäät seuraavan kauhallisen. Tarkista riisin kypsymisaika paketista, jätä riisi vähän al denteksi, niin ettei se puuroudu mössöksi. Lisää vielä lopuksi sekaan voi. 

Kun riisi on kypsää tarkista suolan määrä ja rouhi mustapippuria. Vedä juustohöylällä tryffelistä ohuita lastuja risoton tai jokaisen annoksen päälle. Risottoon voi lisätä myös hieman parmesaania.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti