torstai 5. helmikuuta 2015

Ranskalaista kotiruokaa

Ranskalainen ystäväni kertoi pitkällä patikkareissullamme tekevänsä illalla makkaraa ja linssejä. Hänen mielestään tämä pata on kuulemma ihan paras ruoka silloin, kun talvi on pahimmillaan. Ja meillähän se nyt on. Asteet ovat melkein nollassa ja lumihiutaleita on putoillut taivaalta pitkin viikkoa. Yksikään ei tosin ole pysynyt hengissä, vaan sulanut sen siliän tien mademoisellen harmiksi.

Saucisses aux lentilles olisi varmaankin suomeksi makkara-linssipata ja siihen käytetään usein joko Toulousen makkaraa tai mitä tahansa tuhtia makkaraa. Nakit voi tämän ruokalajin kohdalla unohtaa tykkänään. Jos makkara on savustettu, sitä parempi. 

Tämä ranskalainen talviruoka ei ole sieltä kevyemmästä päästä, mutta maistuu varmasti kylmänä päivänä. Pata on superhelppo tehdä, sen kun ainekset pataan porisemaan ja puolen tunnin päästä ruoka on valmista. Arjen simppeliä kotiruokaa helpoista aineksista!

Ranskalainen makkara-linssipata

3,5 dl vihreitä linssejä 
(ranskalaisia Puy linssejä)
vettä
1 kasvisliemikuutio
5 tuhtia makkaraa
1 sipuli
1 porkkana
100 g savupekonia 
(käytä Ranskassa lardon fumés)
1 bouquet garni yrttinippu 
(minulla oli laakerinlehti ja timjamia)
mustapippuria
tuoretta persiljaa
suolaa tarvittaessa

Pistele makkaroihin haarukalla reikiä. 
Laita kattilaan huuhdotut linssit, makkarat, lohkottu sipuli, viipaloitu porkkana sekä bouqet garni. Lisää vettä sen verran, että ruoka-aineet peittyvät kunnolla. Kun vesi kiehuu, lisää kasvisliemikuutio tai kasvisfondia.

Anna kiehua hiljalleen ja ruskista sillä välin pieneksi pilkottu pekoni rapeaksi.

Lisää pekonit pataan ja anna kiehua niin kauan, että linssit ovat kypsiä. Jos linssien keittoaika on lyhyempi kuin 25 min, anna padan ensin porista vartti ja lisää sitten vasta linssit loppuajaksi.

Mausta rouhitulla mustapippurilla ja silputulla persiljalla. Lisää tarvittaessa vähän suolaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti