perjantai 23. tammikuuta 2015

Risotto ja lohi



Risotto on hyvää viikonloppuruokaa ja erityisesti sitruunarisotto, joka maistuu niin kalan kuin kanankin kanssa. Tässä versiossa lisäsin risottoon kypsentymään vielä muutaman ison katkaravun. Risotto on tuhtia tavaraa, mutta hyvää varsinkin näin talvella.

Katkarapu-sitruunarisotto
3 dl risottoriisiä
1 l kasvislientä
2 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä
1 dl valkoviiniä
1 tl kuivattua rosmariinia tai 2 tl tuoretta rosmariinia silputtuna
2 salottisipulia
1 sitruunan mehu sekä kuori
suolaa
valkopippuria
1 dl parmesaania

Pieni rasia isoja katkarapuja (jos käytät pakasteena, sulata ensin)
4 palaa lohta
suolaa 
mustapippuria

Hienonna sipulit ja keitä kasvisliemi. Freesaa sipuleita kuumassa voi-öljyseoksessa niin, että ne pehmenevät. Lisää mukaan riisit ja anna niiden kastua, sekoittele hetki, mutta älä anna ruskistua. Kun riisin reunat alkavat kuultaa läpi voit alkaa lisäämään kasvislientä kauhallinen kerrallaan. Lisää tosin ensin desi valkoviiniä ja hauduta se pois. 
Sekoita risottoa koko ajan ja lisää kasvislientä heti kun entinen neste on haihtunut. Mausta kuivatulla rosmariinilla. Katso riisin kypsennysaika paketista (yleensä 15-18 min).
Loppuvaiheessa lisää raastettu sitruunan kuori ja mehu sekä valkopippuri. Lisää tarvittaessa vähän suolaa.
Kun riisi on kypsää (ei puuromaista, vaan vähän irtonaista vielä), lisää sekaan parmesaani sekä katkaravut hautumaan pariksi minuutiksi. Älä keitä katkarapuja riisin seassa tai niistä tulee kumia, kuuma risotto kypsentää ne itsestään. 

Risoton valmistuessa paista suolattuja ja kevyesti pippuroituja lohipaloja pari kolme minuuttia per puoli, jotta kalat saavat kauniin paistopinnan. Laita kalat sen jälkeen uunivuokaan ja hauduta uunissa 200 asteessa n. 10 min. 

Tarjoa lohi katkarapu-sitruunarisoton kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti