maanantai 19. tammikuuta 2015

Maa-artisokkakeitto




Provencen talvi tuo tullessaan maa-artisokat ja viikonloppuna nappasin niitä mukaan vihanneskauppiaaltamme. Samettinen maa-artisokkakeitto on superhyvää ja helppoa talvipäivän lämmikkeeksi. Kaverikseen se ei välttämättä kaipaa muuta kuin tuoretta leipää, mutta koska meillä oli jäljellä vielä ilmakuivattua kinkkua, paahdoin sitä uunissa lisäkkeeksi. Itse leikattuna siivuista tuli vähän paksuja, mutta rapeita olivat nekin kun pidensin paahtoaikaa. Ohje on neljälle.

Maa-artisokkakeitto

800 g maa-artisokkaa
3 perunaa
2 kasvisliemikuutiota
3 valkosipulinkynttä
ripaus valkopippuria
2 dl ruokakermaa
1 dl valkoviiniä
vettä niin, että kasvikset peittyvät

Kuori ja pilko maa-artisokat sekä perunat ja lisää kattilaan vettä niin, että vihannekset peittyvät. Kun keitto kiehuu lisää mukaan valkoviini, kasvisliemikuutiot, silputut valkosipulit sekä valkopippuri. Keitä vihannekset kypsiksi n. 20 min.
Soseuta keitto tehosekottimessa (tai kattilassa sauvasekottimella) ja lisää sen jälkeen kerma. Anna kiehahtaa vielä hetki kerman kera.

Keiton kaveriksi voit halutessa paahtaa uunissa pekonia tai ilmakuivattua kinkkua. Aseta kinkkusiivut leivinpaperin päälle uunipellille ja paahda niitä uunissa 200 asteessa n. 8 min, kunnes kinkut ovat paahtuneet rapeiksi.

Tarjoile soppa tuoreen leivän kera. 

2 kommenttia:

  1. Taisin tulla tänne ensimmäistä kertaa.Ihana keitto;maa-artisokat ovat ihania keitoissa ja muutenkin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun löysit, minulta taasen oli kommenttisi vilahtanut ihan ohi. Niin on, ja terveellistä, tosin ainakin silloin jos jättää nuo kinkut paistamatta :).

      Poista