perjantai 16. tammikuuta 2015

Kasvisruokaa ja banaanikakkua





Rakastan kasvisruokaa ja kukapa sitä osaisi paremmin tehdä kuin intialaiset. Bongasin kaupasta butternut kurpitsan ja mieleen tuli ohje joululahjaksi saamastani ruokakirjasta. Mikähän tuo butternut squash olisi suomeksi? Mikäli sellaista ei nyt kaupan vihannestiskistä löydy, voit varmasti käyttää ohjeeseen mitä tahansa kurpitsaa.
Paahdettu kurpitsacurry valkosipulilla ja tomaateilla maistuu parhaimmalta raikkaan valkosipuliraitan kera. Vaikka intialaisen ruoan valmistus vie joskus aikaa, vaikeaa se ei ole. Tämäkin ruoka valmistuu vain muutamasta aineksesta ja on todella maukasta sekä terveellistä.
Jälkiruoaksi maistuu vaikkapa iki-ihana banaanikakku, jonka alkuperäisen ohjeen löydät Cebicin keittiössä blogista. Minä lisäsin ohjeeseen vielä 1/2 tl inkivääriä sekä ripauksen kardemummaa ja paistoin irtopohjavuoassa n. 50 min. Ihana klassinen talvikakku, joka vain paranee seuraavana päivänä.

Paahdettu kurpitsacurry

1 iso butternut kurpitsa (n. 1 kg)
3 rkl rypsiöljyä
suolaa
rouhittua mustapippuria

3 cm pätkä tuoretta inkivääriä
4 valkosipulinkynttä
1 tuore vihreä chili
1 rkl rypsiöljyä
1 iso sipuli
1 prk kuorittuja, säilöttyjä tomaatteja (400 g)
1/2 tl sokeria
1 1/2 tl jauhettua korianterinsiemeniä
1 1/2 tl juustokuminaa (jeeraa)

Halkaise kurpitsa, poista siemenet ja leikkaa puolikkaat vielä pitkittäin kolmeen osaan (kurpitsaa ei tarvitse kuoria). Viipaloi kurpitsat n. 2cm paloiksi ja asettele uunipellille. Öljyä (3 rkl), suolaa ja pippuroi kevyesti kurpitsaviipaleet, sekoita hyvin. Paahda kurpitsaviipaleita uunissa n. 30 min 200 asteessa.

Laita rouheasti silputtu valkosipuli, inkivääri ja vihreä chili mortteliin ja lisää mukaan ripaus sormisuolaa. Hiero ainekset morttelissa tasaiseksi tahnaksi.

Kuullota 1 rkl öljyssä paistinpannussa tai wokkipannussa miedolla lämmöllä hienonnettua sipulia. Lisää valkosipuli-inkivääri-chili tahna ja hauduta edelleen muutama minuutti. Lisää tomaatit ja riko ne sekaan puukauhalla.

Hauduttele currya n. 12 min. sekoitellen välillä ja lisää hieman vettä, jos kastike sakenee liikaa. Lisää myös sokeri, mausteet ja hieman suolaa. Lisää lopuksi sekaan vielä paahdetut kurpitsaviipaleet ja sekoita varovasti.

Valkosipuliraita

2,5 dl kreikkalaista jogurttia
3 valkosipulinkynttä
1 rkl rypsiöljyä
1/2 tuore punainen chili
1/2 tl suolaa
1/2 sitruunan mehu

Kuori ja hienonna valkosipuli hyvin pieneksi.
Poista chilistä siemenet, jos haluat miedomman maun. Hienonna hyvin myös chili.
Kuullota valkosipulia ja chiliä pari minuuttia erittäin miedolla lämmöllä, että ne eivät ruskistu.
Lisää sipuli-chili seos öljyineen jogurtin sekaan ja sekoita.
Lisää suola ja sitrunaanmehu, sekoita hyvin.

Raita säilyy jääkaapissa n. 2 vrk.

Tarjoile kurpitsacurry valkosipuliraitan sekä tuoreen leivän kera.

Alkuperäiset reseptit: Meera Sodha, Made in India Cooked in Britain

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti