sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Ankankoipia juurespedillä - herkkua!




Confit de canard eli säilötty ankankoipi on varmasti yksi suosituimmista ruokalajeista ranskalaisessa kotikeittiössä. Ankankoipia myydään pienimmissäkin ruokakaupoissa ja monet lämmittävät ne sellaisenaan pannulla. Ankankoipi on punaista lihaa ja tosi maukasta, varsinkin säilöttynä jolloin liha irtoaa luista lähes itsestään. Purkissa olevaa ankanrasvaa ei kannata heittää hukkaan, sillä sitä voi pakastaa ja käyttää esim. keittoihin tai uunijuureksiin. Ankanrasva antaa ruoalle tosi hyvän maun.

Ystäväni Hanni suositteli lämmittämään ankankoipia uunissa juurespedillä ja siitä onkin tullut yksi viikonloppujen helpoimpia ja herkullisimpia aterioita. Näistä on myös moni suomivieraamme tykännyt. Suomessa confit de canardia myy ainakin Stockmannin Herkku ja S-kaupoissakin olen sitä nähnyt. Kuvassa olevaa nahkaista koipea ei kannata säikähtää, sillä kun nahkan poistaa alta paljastuu erittäin lihaisa ja maukas ateria. Ja lopuksi, tämän helpommaksi ei periranskalaisen ruoan valmistus juuri voi mennä. Kannattaa kokeilla! (ohje on neljälle)

Tomaattisipulisalaatti

4 kypsää tomaattia
1 punasipuli tai 3 salottisipulia
ruukku persiljaa
ripaus sokeria
1 tl suolaa
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl punaviinietikkaa

Silppua tomaatit ja sipulit ihan pieniksi kuutioiksi. Hienonna persilja hyvin.
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja jätä maustumaan tunniksi, kunnes ruoka uunissa valmistuu. 
Nauti salaatti esim. alkuruokana tuoreen leivän kera.

Uunijuurekset 

1 punajuuri
1 bataatti
2 palsternakkaa
5-6 pientä perunaa
1 sipuli
2 rkl öljyä
2 tl Provencen yrttimaustetta
1 tl sormisuolaa
rouhittua mustapippuria

Pese juurekset harjalla hyvin ja leikkaa ne reiluiksi lohkoiksi. Jätä perunat kokonaisiksi tai jos ne ovat kovin isoja, voit puolittaa. Laita kaikki vihannekset isoon kulhoon, lisää öljy ja mausteet ja sekoita hyvin. Paista uunijuureksia 200 asteessa n. tunti. Lisää paistoaikaa mikäli kaikki juurekset eivät ole sopivan kypsiä. Paistoaika riippuu juuresten koosta. Ja uunijuureksiinhan voit käyttää ihan mitä juureksia kotoa löytyy, esim. porkkanoita, lanttuja jne.

Ankankoivet 

1 purkki 4-5 kpl säilöttyjä ankankoipia (confit de canard)

Nostele koivet purkista hetkeksi valumaan astiaan tai kulhoon. Rasvaa saa kuitenkin jäädä koipiin reilusti.

Lisää ankankoivet lämpenemään uuniin juuresten päälle viimeiseksi puoleksi tunniksi.

Vinkki! Seuraavalla Ranskan lomalla kannattaa tulaiseksi ostaa ranskalainen Confit de Canard purkki. 
Ja vaikka se vähän painaakin, hinta on täällä ainakin puolet halvempi mitä Suomessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti