maanantai 15. joulukuuta 2014

Simppeli salaatti





Aina ei jaksa. Eikä tarvitsekaan. Iltaruoaksi voi hyvin koota simppelin salaatin ja pyöräyttää pannulla nopean kinkkumunakkaan. Salaatin paahdetut pinjansiemenet ovat lasten makuun ja loraus balsamicoa maustaa vihreän. Kinkkumunakas valmistuu muutamassa minuutissa, joten tästäpä pikaruokaa arki-iltaan. Nälkäisimmät ottavat kylkeen vielä tuoretta leipää, mutta ilman sitäkin pärjää jos santsaa ison annoksen salaattia.

Tomaattisalaatti 

300 g kirsikkatomaatteja 
reilusti erilaisia salaatteja 
rucolaa
tuoretta pinaattia
tuoretta basilikaa
loraus oliiviöljyä
1 dl pinjansiemeniä
parmesaanilastuja
balsamicoa

Kokoa ensin salaattipeti isoon kulhoon huuhdotuista ja kuivatuista salaateista, rucolasta ja pinaatista. 
Pese ja halkaise kirsikkatomaatit ja asettele ne salaatin päälle. Lisää loraus oliiviöljyä.
Hienonna kourallinen tuoretta basilikaa ja lisää se myös salaatin sekaan.
Paahda pinjansiemeniä kevyesti kuumalla, kuivalla pannulla.

Viimeistele salaatti paksuhkolla balsamicolla, pinjansiemenillä ja parmesaanilastuilla.


Kinkkumunakas yhdelle

3-4 kananmunaa
2 rkl kermaa tai kylmää vettä
1/4 tl kuivattua timjamia
(tai 1 tl hienonnettua tuoretta timjamia tai lehtipersiljaa)
2 isoa viipaletta kinkkua
ripaus suolaa
mustapippuria
pieni loraus oliiviöljyä

Riko munat kulhoon ja lisää sekaan kerma sekä mausteet. 
Vispaa sen verran, että munat rikkoutuvat kunnolla. 
Kuumenna pannu ja lisää oliiviöljy.
Kaada munaseos pannulle ja työnnä sitä muutaman kerran reunoilta keskelle. Pienennä lämpöä.
Lisää munakkaan päälle kinkkusiivut ja hyydytä munakasta kannen alla pari kolme minuuttia.
Käännä munakas puolikkaaksi ja nauti lämpimänä salaatin kera.

sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Villa Minna ja joululahjavinkki





Olemme jo pidemmän aikaa halunneet käydä ranskalais-suomalaisella viinitilalla, Villa Minnassa, joka sijaitsee Saint-Cannatissa, vain parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä Aix en Provencesta. 

Nyt joulun aikaan moni viinitila pitää ovensa auki koko viikonlopun ja samalla tarjolla on viininmaistelun lisäksi lounasta tai pientä purtavaa. Myös Villa Minnassa olivat ovet auki ja viinien lisäksi lounaalla oli provencelaista lihapataa. Pihan sypressit olivat koristeltu joulukuusien tapaan, sisällä oli jouluisen hämärää ja viininmaistelu oli sovitettu luontevasti viinitynnyreiden lomaan.

Villa Minnan kaikki viinit ovat luomuviinejä, joten niiden maku vaihtelee joka vuosi sääolosuhteiden mukaan. Valmistuksessa ei käytetä torjunta-aineita,  hyönteismyrkkyjä tai kemiaalisia lannoitteita, joten sulfaateista seuraavaa päänsärkyä on Villa Minnan viinilasillisen jälkeen turha pelätä. Villa Minnassa tuotetaan valko- sekä punaviinejä, mutta roseeta ei tällä provencelaisella tilalla yllättäen olekaan tarjolla. Lisää Villa Minnan historiasta voit lukea täältä.

Vierailu Villa Minnassa oli lämmin ja asiantunteva. Kielen kanssakaan ei ollut ongelmia, sillä ranskan, suomen ja englannin lisäksi viininmaistelu sujui mainiosti myös ruotsiksi vävypojan ollessa asiantuntijana. Joulukassiin lähti lopulta mukaan punaviinejä vuosilta 2002 ja 2009, jotka molemmat olivat minusta erittäin hyviä. 

Alunperin lauantai-iltaa oli tarkoitus viettää ystäväperheen kanssa, mutta koska meillä vaeltava flunssa olisi lähtenyt uudelle kierrokselle, päätimme siirtää illallista myöhempään ajankohtaan. Siitä huolimatta jääkaapissa olevat ruokatarvikkeet piti jollakin tavalla valmistaa, joten päädyin kokkaamaan ruoan alkuperäisen suunnitelman mukaan.

Alkuruokana söimme Sara La Fountainin Superfood salaattia, jossa vihannesten höysteenä oli itsetehtyä hummusta. Aivan ihanaa oli myös salaatin kaverina korianteri-minttukastike. Saran Healthy Kitchen kirja olisi ehdottomasti joulun lahjalistalla ellen sitä jo omistaisi. Monet muutkin reseptit olemme hyviksi havainneet ja niitä useamman kerran testanneet, joten kirja on todellakin ollut hintansa väärti. Kaiken lisäksi se on kaunis ja hyvin tehty, niin herkullinen kaikkine kuvineen ja vuodenaikoineen.

Pääruokana pöytään kannettiin rosmariinilla, valkosipulilla ja sitruunalla maustettua uunikanaa, jonka reseptin löydät täältä. Ja vaikka sallaattikin olisi lisukkeeksi riittänyt, tein myös sitruunarisottoa, sillä sunnuntai mennään hyvin lauantain rääppiäisillä.

Villa Minnan punaviini 2009 sopi hyvin salaatin ja kanan kaveriksi, mutta vanhempaa vuosikertaa säästämme parempaan hetkeen. Ajatuksissa on piipahtaa tilalla uudemman kerran jälleen ensi vuoden puolella, kunhan kevätaurinko alkaa paistamaan ja viiniköynöksissä on taas vihreää näkyvissä. Ilokseni huomasin, että Villa Minna on mainittu uusimmassa CôtéSud lehdessä, jossa on paljon myös muuta kiinnostavaa Aix en Provencesta. (Lehteä on Suomessa ollut myynnissä ainakin S-marketeissa ja Prismoissa.)



perjantai 5. joulukuuta 2014

Nopea tomaattinen ravioli



Sain idean tomaattiseen ravioliin erään suosikkiravintolani listalta. Le Bouchon Provencal Marseillessa  valmistaa itse pienet raviolinsa, mutta vaikka ostan tuoreet raviolit torilta tai lähikaupasta, ovat nekin tosi hyviä.

Kastike on superhelppo. Tuoreita kirsikkatomaatteja, aurinkokuivattuja tomaatteja, rucolaa, parmesaania ja pähkinöitä. Niin ja tuoretta basilikaa. Siinäpä se. Tämän osaa ihan jokainen ja valmista tulee vartissa. Tosi herkullista ja hei, ihan sattui joulun värejäkin :)! Ohje on 4-5 hengelle.

Tomaattinen ravioli

500 g tuoreita ravioleja, itse käytin pinaatti-ricotta-mascarpone täytteisiä

kolme kourallista rucolaa
1,5 dl saksanpähkinöitä
1 dl parmesaania lastuina
 tuoretta basilikaa

300 g kirsikkatomaatteja
6-7 aurinkokuivattua tomaattia
1 rkl aurinkokuivattujen tomaattien marinointiöljyä

rouhittua mustapippuria

Keitä raviolit suolatussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan.

Aseta rucolat ison tarjoilukulhon pohjalle. Lisää sekaan leipäveitsellä murskattu saksanpähkinärouhe sekä parmesaanilastut. Hienonna sekaan reilusti tuoretta basilikaa.

Leikkaa aurinkokuivatut tomaatit pienemmiksi paloiksi ja halkaise puolet kirsikkatomaateista. Pyörittele kaikkia tomaatteja muutama minuutti kuumalla pannulla marinointiöljyssä. Älä kuitenkaan paista tomaatteja mössöksi. Mausta lopuksi rouhitulla mustapippurilla.

Sekoita lopuksi kuumien raviolien joukkoon rucolaseos sekä paistetut tomaatit öljyineen.

Viimeistele annos pähkinärouheella ja parmesaanilastuilla.