perjantai 24. lokakuuta 2014

Uunikalaa ilman tilliä


Tykkään suomalaiseen tapaan maustaa kalan tuoreella tillillä, mutta sitä on aika harvoin ranskalaisilla toreilla tai kaupoissa myytävänä. Vaikka tälläkin kertaa jätin tillin kokonaan pois, onnistui uunikala erinomaisesti. Tähän reseptiin ei ihmeraaka-aineita tarvittu, yksinkertaista ja silti hyvää.

Ostin kaupasta kilon kokoisen vaalean kalan (le loup, ahvenen sukuinen Välimeren kala) siivottuna, joten loppu sujuikin sitten helposti. Voit hyvin käyttää reseptiin mitä tahansa vaaleaa suomalaista kalaa tai jopa pieniä taimenia, mikäli sellaisia sattuu kaupoista löytymään. Jos käytät pienempiä kaloja, huomioi se paistoajassa. Ohje on neljälle.

Uunikala

1 kg vaalea kala siivottuna (esim. hauki)
1 sitruuna
2 rkl kapriksia
2 laakerinlehteä
suolaa
oliiviöljyä

Lisäksi:
4 perunaa
3 porkkanaa
1 tl kuivattua timjamia
1 tl suolaa
1,5 rkl oliiviöljyä

Pese perunat ja porkkanat hyvin, mutta älä kuori. Viipaloi porkkanat reiluiksi siivuiksi ja lohko perunat reilun kokoisiksi paloiksi, laita ne kulhoon. Lisää sekaan oliiviöljy, timjami ja suola, sekoita hyvin. Laita vihannekset isoon uunivuokaan ja uuniin n. 15 min, 200 astetta.

Pese ja kuivaa sillä aikaa kala hyvin. Sivele pintaan vähän oliiviöljyä ja suolaa kala sisältä ja ulkopuolelta. Halkaise ja viipaloi sitruuna. Laita kalan sisään sitruunaviipaleet, kaprikset sekä laakerinlehdet.

Laita kala uuniin vihannesten seuraksi ja anna kypsyä uunissa n. 40 min. vähän kalan koosta riippuen. 

Uunikalan ja -vihannesten lisäksi voit tarjota vihreää salaattia tai vaikkapa keitettyjä vihreitä papuja.

torstai 9. lokakuuta 2014

Ranskalainen laihdutusvinkki




Suositussa ranskalaisessa radion aamuohjelmassa kysyttiin kuulijoilta hyviä laihdutusvinkkejä. Eräs monsieur soitti ohjelmaan ja kertoi laihduttaneensa parin kuukauden aikana kahdeksan kiloa pelkästään sillä, että ei ole ottanut lisää ruokaa. Tämä kuullosti sen verran lupaavalta, että olen yrittänyt syksyn aikana välttää santsiannoksia. Mutta tänään se sitten tapahtui, nimittäin repeäminen. Punainen kana-curry vaan oli niin hyvää, että sitä oli pakko ottaa lisää.

Alunperin tarkoituksena oli tehdä Hellapoliisin tomaattista broileri-currya, mutta asian edetessä suunnitelmat muuttuivat. Eihän minulta löytynyt Tikka Masala currytahnaa, ei chilipaprikaa eikä myöskään minttua. Eikä varsinkaan sitä painekattilaa. (resepti on varmasti erinomainen, mikäli joku sitä haluaa kokeilla)

Mutta ei hätää, sävelsin sitten omia ja onnistuin, ihme kyllä. Ruoka oli niin hyvää, että tämä resepti tuli nyt jäädäkseen. Yhden vinkin varastin ihanalta Riika serkultani, joka on yksi parhaita kokkeja mitä tiedän. Heitin mukaan runsaan kourallisen pakastepinaattia, jota olen varannut pakastimeen nyt ison pussillisen. Kuin huomaamatta tulee syötyä pinaattia, jota muita vihanneksia harvemmin käytän. 

Tulisuutta voit halutessa lisätä tuoreella chilillä tai cayennepippurilla.

Pinaatin sijaan voit lisätä valmiiseen curryyn reilusti tuoretta korianteria, jota minulla ei harmikseni tänään ollut. Mutta eipä haitannut, erittäin hyvää oli näinkin.

Punainen kana-curry

600 g kanan rintafilettä tai maustamattomia kanasuikaleita
2 rkl kasvisöljyä
1 punainen paprika
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
3 cm pala tuoretta inkivääriä
1 tl jeeraa (juustokuminaa)
1 tl kurkumaa
1 tl currya
1 tl jauhettua korianterinsiemeniä
2 rkl mietoa punaista currytahnaa
1 tlk tomaattimurskaa (400 g)
2 tl suolaa
mustapippuria myllystä
(iso kourallinen pakastepinaattia)
2 dl kookosmaitoa

Ota kanan rintafileet lämpimään puoli tuntia ennen ja leikkaa ne suikaleiksi.

Hienonna sipulit ja raasta tuore inkivääri. Leikkaa paprika suupaloiksi.

Kuumenna kasvisöljy ja kuullota siinä hetki sipuleita sekä inkivääriä. Lisää mausteet lukuunottamatta suolaa ja anna hetki hautua. Lisää currytahna ja anna hautua vielä toinenkin hetki :). 

Kaada sekaan tomaattimurska ja lisää suola sekä hieman rouhittua mustapippuria. Lisää myös mahdollinen pakastepinaatti.

Keitä riisi ja anna curryn hautua pienellä lämmöllä n. 15 min. 
Lisää loppuvaiheessa vielä kookosmaito ja kuumenna uudelleen.

Viimeistele tuoreella korianterilla.

Tarjoile curry basmati riisin kera. 

sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Torilla




Aix en Provence on kuuluisa ruokatoreistaan ja eritoten lauantaisin torit ovat vilkkaimmillaan. Nyt syksyllä, kun turistisesonki on lopuillaan toreilla mahtuu taas kulkemaan ja tekemään ostoksia. 

Haluaisitko lähteä mukaan katsastamaan Aixin lauantaitorin tarjontaa? Klikkaa itsesi mukaan kierrokselle, jonka teen aika usein lauantaiaamuisin. (P.S. Videokuvaamistaidoissa on vielä hiomista, mutta kyllä tässä mukana pysyy.)




Tämän kartan avulla löydät kaikki kaupungin markkinat ja torit eri viikonpäivinä. 
Tervetuloa Aix en Provenceen!