maanantai 29. syyskuuta 2014

Apero



Ranskalainen patonki syödään aina tuoreena, sillä seuraavana päivänä se on sitkeää ja kuivanutta. Lounaan patonki haetaan ennen puolta päivää ja illalliselle ostetaan uusi patonki iltapäivän paistoerästä. 

Koska patonkeja väkisinkin jää hukkaan, paistan niistä usein krutonkeja aperoiksi tai muuten vaan pikku suupaloiksi. Päälle voi laittaa erilaisia tahnoja, joista suosituin on provencelainen oliivitahna, tapenade. Tapenadea en viitsi itse tehdä, sillä kauppojen vihreät tai mustat tapenadet ovat tosi hyviä. Yksi suosikeistani on myös artisokkatahna. Vieraisilla illallista odotellessa juomien lisäksi tarjotaan aina pientä suolaista, esim. pähkinöitä ja näitä tapenade krutonkeja. 

Ja krutonkien tekohan on tosi helppoa. Leikkaa vanhasta patongista viipaleita ja asettele ne uunipellille. Murskaa iso valkosipulinkynsi ja sekoita se puoleen desiin hyvää oliiviöljyä. Sivele leipäpalat öljyseoksella ja paista 200 asteessa max. 10 minuuttia, kunnes krutongit ovat saaneet hieman väriä ja ne ovat hyvän rapsakoita. Sivele leiville haluamaasi tahnaa tai vaikkapa tuorejuustoa.

Provencessa suosituimpia aperitiiveja ovat Kir Royal, Pastis, viski tai vaikkapa ihan lasillinen provencelaista roseeta. Kir Royaliin sekoitetaan mustaherkukkalikööriä sekä shampanjaa tai pelkkä Kir syntyy kuivasta valkoviinistä ja mustaherukkalikööristä. 

P.S. Kuvan krutongit saivat ehkä liikaakin väriä, kun kokki unohtui touhuamaan jotain muuta..

keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Helppoa arkiruokaa - mausteinen makkarasoppa




Syksy taisi saapua Suomeen, mutta niin se on viime päivinä tullut Provenceenkin. Sateet pudottivat lämpötilan heti kymmenellä asteella ja aamulla piti kaivaa takkeja ja sukkia esille. 

Parasta ruokaa sateisiin syyspäiviin on lämmin makkarasoppa. Ja erityisesti mausteinen makkarasoppa. Tämä resepti on helppo ja suht nopea, joten sen ehtii hyvin keitellä arki-iltana kiireen keskellä. 

Keitosta tuli oikeastaan samalla hävikkiruokaa, sillä käytin siihen jääkaapista löytyneet makkarat, herneet ja porkkanat. Paljon muutakaan ei tarvinnut kaupasta hakea, sillä soppaan voi oikeastaan laittaa niitä juureksia mitä sillä hetkellä kotoa löytyy.

Mausteinen makkarasoppa

1 l kasvislientä
1 prk (400 g) hyvää tomaattimurskaa
1 sipuli hienonnettuna
1 iso valkosipulin kynsi hienonnettuna
2 porkkanaa pilkottuna kuutioiksi
pätkä sellerinvartta pilkottuna
0,5 tl juustokuminaa
1 tl currya
400 g merguez makkaraa tai muuta mausteista tuoremakkaraa 
(itse käytin mausteista grillimakkaraa, joka oli sekin hyvää, mutta mausteinen tuoremakkara on parempaa)
1 prk (380 g) kikherneitä 
2 dl pakastepapuja 
(itse laitoin mukaan jääkaapista löytyneet sokeriherneet, mutta pavut ovat parempia)
rouhittua mustapippuria
persiljaa silputtuna

Kuumenna kasvisliemi ja lisää siihen tomaattimurska. Kun liemi on kiehuvaa, lisää mukaan kuutioidut porkkanat, hienonnetut sipulit ja pilkottu selleri. Lisää myös mausteet, suolaa ei välttämättä tarvitse, sillä kasvisliemi ja makkaran suola riittävät hyvin.

Kun vihannekset ovat kiehuneet n. 15 min. lisää keittoon viipaloitu makkara, kikherneet ja pavut. Keitä soppaa vielä n. 10 min. kunnes kaikki vihannekset ovat kypsiä. Viimeistele soppa persiljasilpulla ja nauti tuoreen leivän kera.

P.S. Itse tykkään kuoria kikherneet, jolloin keitossa ei uiskentele irtokuoria. Kun puristat kikhernettä kevyesti, kuori irtoaa helposti. 

sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Sunnuntain herkku - Tarte Tatin




Ranskalaisten herkkupäivä on sunnuntai, jolloin leipomosta haetaan kakkua tai leivonnaisia iltapäivän varalle. Meidän sunnuntain herkku oli tänään kotona leivottu perinteinen omenapiirakka Tarte Tatin.

Koska minulla ei edelleenkään ole uunin kestävää pannua, tein piirakan isoon irtopohjalliseen kakkuvuokaan ja vuorasin sen leivinpaperilla. Hyvin onnistui, vaikka päällinen ei ehkä karamellisoitunutkaan niin hyvin kuin valurautapannussa. Maku oli erinomainen, varsinkin kun kyytipoikana oli oikeaa vaniljajäätelöä. 

Tarte Tatin

4-5  kiinteää omenaa
1,5 dl sokeria 
75 g voita
1 vaniljatanko
0,5 tl kanelia

230 g valmista lehtitaikinaa

Kastele leivinpaperi vedellä ja rutista siitä vesi pois. Levitä paperi ison irtopohjallisen kakkuvuoan pohjalle ja reunoille mahdollisimman sileästi. Leikkaa ylimenevät paperireunat pois.

Leikkaa voista ohuita levyjä ja peitä niillä kakkuvuoan pohja. Mittaa joukkoon sokeri. Halkaise vaniljatanko ja vedä veitsellä pois musta sisus. Lisää se mahdollisimman tasaisesti sokeri-voikerroksen päälle. Ripottele päälle myös kaneli.

Leikkaa omenat lohkoiksi ja asettele lohkot sokeri-voikerroksen päälle ympyrän muotoisesti. Paista seosta uunin keskitasolla 160 asteessa n. 15 min. 

Ota vuoka pois uunista ja nosta uunin lämpötila 200 asteeseen. Asettele taikina varovasti sokeroituneiden omenoiden päälle. Pistele taikinakuoreen haarukalla reikiä. Paista piirakkaa vielä puoli tuntia lisää.

Jätä Tarte Tatin jäähtymään puoleksi tunniksi. Irrota kakkuvuoan reuna ja kumoa piirakka tarjoiluastiaan. Vedä leivinpaperi varovasti irti.

Tarjoile Tarte Tatin hieman jäähtyneenä vaniljajäätelön kera.

torstai 18. syyskuuta 2014

Ranskalainen illallinen









Alkuruoka
Porkkanasalaatti

Pääruoka
Uunissa haudutetut sinappiset porsaankyljykset
uunijuurekset

Juusto & tuore patonki

Jälkiruoka 
Pastisviikunat vaniljajäätelöllä

Kahvi
Espresso

Ruokajuoma
Les Roches de la Perrière 2013, Gigondas
kivennäisvesi
(lapset joivat maitoa :D )

Ylläoleva illallisemme onnistui hyvin.
Kaikki ruokalajit olivat herkullisia, mutta suosikiksemme nousi ehdottomasti jälkiruoka.
Se oli nopea tehdä, sillä valmistin sen 10 minuutissa illallisen jälkeen. Pastiksen kanssa kannattaa olla varovainen, 0,5 dl riittää hyvin tai muuten jälkkäri saataa maistua liikaa anisviinalle.
 Ihan superhyvää!!

RESEPTIT

Uunijuurekset
2 isoa perunaa
3 porkkanaa
4 salottisipulia
3-4 valkosipulin kynttä
2 tl Provencen yrttimaustetta
1 rkl hunajaa
1,5 tl suolaa

1 paistopussi

Pese perunat hyvin ja leikkaa ne reiluiksi lohkoiksi. Pese ja kuori porkkanat ja paloittele myös ne isoiksi paloiksi. Kuori valko- ja salottisipulit. Laita kaikki juurekset isoon kulhoon ja lisää yrttimauste, suola ja hunaja. Pyörittele hyvin. Laita maustuneet juurekset paistopussin pohjalle ja pussi esim. isoon lasiseen uunivuokaan.

Sinappiset porsaankyljykset

6 porsaankyljystä
Dijonin sinappia
6 tuoretta timjaminoksaa
suolaa
valkopippuria

Ota porsaankyljykset lämpimään hyvissä ajoin ennen valmistusta. Suolaa ja pippuroi kyljykset ja sivele molemmille puolille sinappia. Asettele kyljykset paistopussiin juuresten päälle. Laita jokaiselle porsaankyljykselle tuore timjaminoksa. Leikkaa paistopussin ylänurkkaan pieni reikä, jotta höyry pääsee ulos. Paista juureksia ja porsaankyljyksiä n. tunti 200:ssa asteessa uunin keskitasolla.
Tarjoile liha ja juurekset paistopussissa olevan lihaliemen kera.

Pastisviikunat vaniljajäätelöllä

6 tuoretta viikunaa
50 g voita tai margariinia
0,5 dl Pastista tai muuta anisviinaa
0,5 dl agavesiirappia

Leikkaa pestyt viikunat neljään osaan. Sulata voi keraamisessa tai teflonpannussa ja laita viikunalohkot pannulle. Lisää mukaan agavesiirappi ja Pastis. Anna viikunoiden pehmetä pannulla n. 10 min, kunnes kastike vähän saostuu. Älä anna viikunoiden kuitenkaan hautua mössöksi.

Tarjoile viikunat lämpimänä Madagaskarin vaniljajäätelön tai Vanhan ajan vaniljajäätelön kera.


Jälkiruoan alkuperäinen ohje DanSukker.

torstai 11. syyskuuta 2014

Hävikkiviikolla jämäruokaa!


Suomessa vietetään parhaillaan hävikkiviikkoa, jonka puolesta kampanjoi erityisesti Kuluttajaliitto. 

Ajattelin laittaa myös oman korteni kekoon, sillä meillä jämäruokaa syödään ihan joka viikko. Se mistä menyy koostuu, riippuu ihan jääkaapista löytyvistä raaka-aineista höystettynä esim. säilykkeillä. 

Pyrimme heittämään mahdollisimman vähän elintarvikkeita roskikseen, sillä ruoka on kuitenkin aina ruokaa. Edellispäivän illallinen kelpaa hyvin lounaaksi ja joskus kiireessä jopa illalliseksi lisättynä extra salaatilla tai muulla tuoreella raaka-aineella. Hävikkiaterian kruunaa jälkiruoka, joka valmistuu helposti jämähedelmistä ja jääkaapista löytyvästä vajaasta kinuskikastikkeesta.

Jämäruokaohjeeni (klik) eksyi keväällä tänne blogiin, joten ajattelin sen sopivan hyvin viikon teemaan. Voit vaihdella kasviksia ja säilykekalaa sen mukaan mitä kotoa löytyy, sillä pääasiahan on, ettei ruokaa heitetä roskikseen. 

Tähän aiheeseen pitää kyllä palata uudelleen, sillä ainakin meillä hyviä ideoita hävikkiruoasta otetaan mielihyvin vastaan.

maanantai 8. syyskuuta 2014

Hyvää pikaruokaa, kylmäsavulohipasta




Yksi lastemme suosikeista on lohipasta, jonka teen usein miten kylmäsavulohesta. Savulohta on Provencessa aniharvoin tarjolla, mutta kylmäsavulohipastaa sen sijaan olen syönyt ravintoloissa useammankin kerran. Kuullostaa ehkä kummalliselta, mutta on oikeasti hyvää ja nopea valmistaa. Kokeile vaikka :)!


Kylmäsavulohipasta

200 g kylmäsavulohta
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl ruokaöljyä
1/2 sitruunan mehu
2 dl ruokakermaa
tuoretta tilliä
mustapippuria

6 dl pastaa

parmesaanilastuja


Keitä pasta ohjeen mukaan suolatussa vedessä (esim. farfalle tai muu kuviopasta)

Leikkaa kylmäsavulohi pieniksi siivuiksi tai paloiksi ja purista kalojen päälle sitruunamehua. Jätä sivuun maustumaan.

Kuullota hyvin silputtuja sipuleita öljyssä niin kauan, että ne pehmenevät. Kaada sekaan kerma ja anna hautua 10 min, ihan pienellä lämmöllä. Rouhi sekaan mustapippuria ja lisää tuoretta tilliä. Älä lisää suolaa, sillä kalan suola ruoassa riittää.

Lisää kastike kuuman pastan joukkoon. Lisää viimeiseksi vielä sitruunaiset kylmäsavulohen palat ja sekoita. Voit halutessa jättää osan lohesta sivuun ja laittaa kalapaloja pasta-annoksen päälle sellaisenaan. Tarjoa lohipasta parmesaanilastujen kera.

Hyvää pikaruokaa parhaimmillaan!

keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Vihannescurry ja ihana uusi keittokirja!




Ehkä paras tuliaisemme Suomesta oli Sara La Fountainin keittokirja Healthy kitchen. Ihastuimme mademoisellen kanssa Saran kokkiohjelmaan kesällä ja päätimme ostaa kirjan mukaan Ranskaan. 
Nyt olemme kokeilleet jo useita reseptejä ja kaikki ovat onnistuneet. Kirja on monipuolinen, mielenkiintoinen kattaus jokaiselle kuukaudelle ja se on todella kaunis. Ihania salaatteja ja smootheja, sekä herkkujälkkäreitä hedelmillä ja marjoilla.

Resepteistä voin suositella mm. Paahdettua possua, Tomaatti-lihapullakeittoa ja Syyskalaa. Herkullista oli myös Maalaissalaatti ja seuraavaksi kokeilemme Vuohenjuustosaldea. Loistohankinta!

Vihannescurryn kuvassa ei valitettavasti näy kastiketta, jota oli kuitenkin runsaasti ja se oli ah niin hyvää. Reseptistä jätin pois kanelitangot, koska niitä ei nyt sattunut kaapissa olemaan ja palsternakka vaihtui porkkanaan, koska vihanneskauppiaallamme ei sitä tällä hetkellä ole. Riisiä ei välttämättä olisi edes tarvinnut, mutta urheilijamme takia keitin sen lisäkkeeksi. 

Kaikista omista sävellyksistä huolimatta, ruoka oli koko perheemme mielestä tosi hyvää! 
Bon appétit!

Vihannescurry

1 sipuli
2 tl tuoretta inkivääriä, hienonnettuna
1 tl valkosipulia, hienonnettuna
1 rkl tomaattipyreetä
0,5 tl kurkumaa
1,5 tl juustokuminaa (jeeraa)
1,5 tl currya
1-1,5 tl chilihiutaleita 
2 kanelitankoa
2 dl kookosmaitoa
5 dl kasvislientä
2 rkl kasvisfondia
puolikas kukkakaali, kukintoina
1 kesäkurpitsa, puoliympyröinä
1 punainen paprika, isoina paloina
2 palsternakkaa, isoina kuutioina
oliiviöljyä
himalajansuolaa

Koristeeksi korianterinlehtiä ja mintunlehtiä

Kuullota isossa paistinpannussa tilkassa oliiviöljyä sipulia niin, että se hieman pehmenee. Lisää joukkoon inkivääri ja valkosipuli ja anna lämmetä.
Lisää joukkoon tomaattipyree ja mausteet ja sekoita. Lisää kookosmaito, kasvisliemi ja fondi. Lisää vielä kaikki vihannekset ja anna hautua, kunnes ne ovat kypsiä, mutta vielä hieman rapsakoita.

Tarjoile basmatiriisin kera. Koristele korianterin- ja mintunlehdillä.


Resepti: Healthy kitchen -  Hyvää oloa keittiöstä, Sara La Fountain, Tammi 2013