torstai 26. kesäkuuta 2014

Algerialainen seesamikana vihanneksilla




Etelä-Ranskassa, Marseillen alueella asuu paljon Pohjois-Afrikasta muuttaneita siirtolaisia. Kotikulmiltamme löytyykin etnisiä ravintoloita esim. Tunisiasta, Marokosta ja Algeriasta. Ravintoloiden listoilla on monenlaisia kuskuseja sekä tajineita, jotka vievät kielen mennessään.

Seesamikana on helppo valmistaa, mutta varaudu marinoimaan kanasuikaleita yön yli. Raaka-aineet ovat yksinkertaisia, mutta lopputuloksena on erittäin maukas seesaminsiemenillä höystetty vokki. Ja mikä parasta, ruoan jälkeen on kylläinen, mutta ei ähky olo.

Jälkiruoaksi valmistin hedelmävartaita uunissa, mutta näin grillikautena ne varmasti kypsyisivät myös grillin parilalla. Ainoa surku tälläkin kertaa olivat mansikat, sillä makeat mansikat tuntuvat Ranskassa olevan kiven alla. Onneksi mansikkakausi on Suomessa kohta parhaimmillaan. Reseptit ovat 4-5 hengelle.

Seesamikanaa vihanneksilla - T`qatâa Djedj

Marinadi
4 kananrintapalaa
1 rkl riisietikkaa tai valkoviinietikkaa/omenaviinietikkaa
1 tl juustokuminaa (jeeraa)
1 tl paprikajauhetta
1/4 tl jauhettua inkivääriä
1 hienonnettu valkosipulin kynsi
1 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
1 tl suolaa
1 rkl chiliöljyä (l`huile de piment)

Vihannekset
1 sipuli
1 purjo
1 punainen paprika
1 kesäkurpitsa
2 porkkanaa
1 valkosipulin kynsi tai tuoreen valkosipulin varsi
pieni pala tuoretta inkivääriä
1 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
2 rkl soijaa
1 rkl chiliöljyä
2 rkl auringonkukkaöljyä

Suikaloi kanafileet ja sekoita marinadin ainekset kulhossa. Pyörittele kanasuikaleet hyvin marinadissa ja jätä ne maustumaan jääkaappiin yön ajaksi.

Leikkaa pestyt paprika, purjo, kesäkurpitsa ja kuoritut porkkanat aivan ohuiksi suikaleiksi.

Silppua sipuli ja hienonna valkosipuli sekä tuore inkivääri (voit raastaa inkiväärin).

Kuumenna wokkipannussa tai syvässä kasarissa 1 rkl chiliöljyä ja kuullota siinä sipuli hyvin. Lisää marinoidut kanasuikaleet ja ruskista niitä n. 15 min. Lisää seesaminsiemenet ja sekoita. Nosta kypsät kanasuikaleet pannulta astiaan, jossa ne pysyvät lämpimänä.

Huuhtele pannu pienellä vesitilkalla ja jätä vesi pannulle. Lisää 2 rkl auringonkukkaöljyä ja kuullota öljyssä valkosipuli ja inkivääri. Kaada sekaan kaikki suikaloidut vihannekset ja anna hautua n. 5 min. välillä sekoittaen. Lisää soija ja anna hautua vielä muutama minuutti, mutta älä kypsennä vihanneksia läpikypsiksi.

Sekoita kanasuikaleet vihannesten sekaan ja mausta tarvittaessa suolalla. Tarjoa lisäksi tuoretta leipää.

Hedelmävartaat - Sfafed Fakya

2 tuoretta ananasrengasta
1 päärynä
1 iso banaani
mansikoita

1 rkl voita
1 rkl hienoa ruokosokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 rkl murskattuja pistaasipähkinöitä

Leikkaa hedelmät sopiviksi suupaloiksi ja pujota ne mansikoiden kanssa vartaisiin. Laita vartaat uunipellille leivinpaperin päälle. Laita uuni kuumenemaan.

Kuori ja murskaa morttelissa pähkinät. Sekoita sokerit keskenään ja sulata voi mikrossa.
Sivele vartaisiin voisulaa, ripottele niiden päälle reilusti sokeriseosta ja lisää viimeisenä pistaasipähkinämurska.

Paista hedelmävartaita uunissa 180 asteessa n. 20 min. Sivele vartaille mahdollisesti leivinpaperilla olevaa sokerilientä ja tarjoile jälkiruoka lämpimänä.



Reseptit: Rachida Ziouche Lazrak, Ma Cuisine Passion, 2012

tiistai 17. kesäkuuta 2014

Perunasalaatti yrttijogurttikastikkeella


Yksi kesän parhaita herkkuja on itsetehty perunasalaatti uusista perunoista yrttisellä jogurttikastikkeella. Se sopii lisäkkeeksi grilliruokiin ja on helppoa tarjottavaa kesävieraille.

Perunasalaatti yrttijogurttikastikkeella

800 g uusia perunoita
3 suolakurkkua
nippu kevätsipulia (tai 1 iso punasipuli)
2 rkl kapriksia

Kastike:

3 dl turkkilaista jogurttia
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
2 rkl tuoretta minttua silputtuna
3 rkl tuoretta persiljaa silputtuna
3 rkl tuoretta tilliä silputtuna
2 tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
rouhittua mustapippuria

Keitä perunat suolavedessä jo aamulla ja anna niiden jäähtyä kunnolla. Kuutioi kypsät perunat ja suolakurkut sekä silppua sipulit. Sekoita ainekset isossa kulhossa ja lisää myös kaprikset.

Sekoita kaikki jogurttikastikkeen ainekset keskenään ja pyöräytä varovasti perunoiden joukkoon.

Kastike kannattaa lisätä perunoihin vasta vähän ennen tarjoilua ettei salaatista tule mössöä.


torstai 12. kesäkuuta 2014

Kookos-bataatti-linssimuhennos




Ranskassa syödään paljon vihreitä linssejä esim. lisäkkeenä. Linssimuhennosta en aiemmin ollut kokeillut, mutta tämä kookoksinen pata sai sivun reseptikirjassani heti ensimmäisen kokeilun jälkeen. Ja sen eka kerran jälkeen on tullut monta kertaa lisää. Kerrassaan mainio kasvisruoka, joka on sekä terveellistä että täyttävää.

Nappasin reseptin Memmun Martinique blogista, mutta alkuperäinen resepti on kuulemma Eeva Kolun ja julkaistu Hesarissa. Eeva Kolulla on muuten mainio ruokablogi Kauhaa ja rakkautta, sieltä löytyy vaikka mitä!

Bataatti-linssimuhennos (kookos)

loraus kasvöljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 tl raastettua tuorette inkivääriä (tai 1/2 tl jauhettua)
1 keskikokoinen bataatti (400-500 g)
2 tomaattia
2 dl vihreitä linssejä
1 tlk (400 g) kookosmaitoa
5 dl vettä (lisää desin verran tarvittaessa)
1 limen mehu
1,5 tl juustokuminaa (eli jeeraa)
1/2 tl kurkumaa
ripaus chilijauhetta tai cayennepippuria
2 tl suolaa
mustapippuria myllystä

tarjoiluun tuoretta korianteria

Kuori ja pilko kuutioiksi bataatti sekä hienonna sipulit. Kuutioi tomaatit. Huuhtele linssit huolellisesti siivilässä kylmän juoksevan veden alla. Raasta tuore inkivääri ja purista limen mehu valmiiksi.

Pehmennä sipuleita ja inkivääriä öljyssä miedolla lämmöllä reilu viisi minuuttia. Lisää mausteet ja anna niiden kiehahtaa sipuleiden kanssa.

Lisää kuutioidut bataatit ja tomaatit ja sekoita ne sipulimausteseoksen joukkoon.

Lisää vesi, linssit ja limen mehu. Anna porista keskilämmöllä n. 30 minuuttia, kunnes linssit ja bataatit ovat kypsiä.

Lisää kookosmaito viimeisiksi 10 minuutiksi ja hauduta.

Tarjoa bataatti-linssimuhennos tuoreen korianterin ja leivän kera.

keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

La Terrasse Du Panier




Taannoisella Marseillen reissulla lounastimme ystäväni kanssa mainiossa La Terrasse Du Panier ravintolassa. Ravintola sijaitsee Panierin kaupunginosassa La Vieille Charité museon aukiolla. 

Alkuruoaksi valitsimme herkullisen salade aux chèvre chaud`n (lämmin vuohenjuustosalaatti), joka on tosi tyypillinen alkuruoka ainakin täällä Etelä-Ranskassa. Tämä salaatti sopii myös hyvin lounassalaatiksi ja on helppo itsekin valmistaa:

Lämmin vuohenjuustosalaatti

Tee lautaselle vihreä salaattipeti. Leikkaa tomaatista muutama lohko tai puolita muutama kirsikkatomaatti ja lisää ne salaatin reunoille. 

Ruskista pekoniviipaleita tai kinkkusiivuja pannulla rapeiksi. Ranskassa salaatissa käytetään lardonia, joka Suomessa vastaa silavaa. 

Leikkaa edellispäivän patongista tai leivästä muutama viipale ja sivele leiville hieman oliiviöljyä. Laita leipien päälle siivut pehmeää vuohenjuustoa. Gratinoi leipiä uunissa muutama minuutti, jotta juusto saa kauniin värin.

Lisää lopuksi salaatin päälle rapeaksi paahdetut pekonit sekä pari vuohenjuustoleipästä.
Salaatinkastikkeeksi sopii hyvin etikkainen ja öljyinen kastike.


Pääruoaksi tilasimme uunikanaa sitruunaconfitilla. 
Annos oli erinomainen ja kana niin kypsää, että liha irtosi kanankoivesta kuin itsestään. Uunikanassa oli sitruunan lisäksi käytetty paljon Provencen yrttejä, porkkanoita ja tuoretta persiljaa. Lisäkkeenä oli ihania uunissa paahdettuja pieniä perunoita, jotka oli maustettu sormisuolalla. Tämäkin ruoka on helppo kotona valmistaa, kunhan kaupasta löytää makeita säilöttyjä sitruunanlohkoja.

Pitkä lounaamme huipentui tietysti jälkiruokaan. Ystäväni tilasi suklaakakkua ja minä herkuttelin sitruunatortulla. Annoksissa oli lisäksi kermavaahtoa paahdetuilla mantelilastuilla, joka sopi hyvin molempiin annoksiin, vaikkakin sitä oli enemmän kuin riittävästi. 

Mikäli pistäydytte Marseillessa, kannattaa vanhasta satamasta poiketa Panieriin jo pelkästään lounaiden vuoksi. Aukiolla on monta hyvää ja kohtuuhintaista lounaspaikkaa, jotka ovat paikallisten keskuudessa suosittuja myös sunnuntaisin.