torstai 29. toukokuuta 2014

Meloni-gorgonzola sydänsalaatti




Eilisen pastan kumppaniksi tein pitkästä aikaa sydänsalaattia melonilla, gorgonzolalla ja pinjansiemenillä. Sydänsalaatti on vähän makea, erittäin rapea ja sen kuperat lehdet irtoavat helposti toisistaan. Salaattikastikkeeksi riitti mainiosti balsamico, joka maustaa melonin hyvin. Tästä salaatista tuli värinsä puolesta ihanan vihreä salaatti.

Sydänsalaatti melonilla ja homejuustolla sopii hyvin alkuruoaksi, jos teet sen valmiiksi jokaisen ruokailijan lautaselle. Levitä lehdet pienen lautasen reunoille ja lisää muut aineet keskelle.

Meloni-gorgonzola sydänsalaatti

2 sydänsalaattia
3 kevätsipulin vartta
1 galiameloni (verkko- tai hunajameloni sopii myös)
100 g gorgonzola homejuustoa
kourallinen pinjansiemeniä
 2 rkl balsamicoa
muutama tippa oliiviöljyä

Irrota sydänsalaatista lehdet erikseen ja huuhtele sekä kuivaa ne. Sisimpiä lehtiä ei välttämättä tarvitse edes huuhdella. Levitä lehdet ympyrän muotoon tarjoiluastiaan.
Leikkaa kevätsipuleiden varret ohuiksi renkaiksi.
Pilko meloni suupaloiksi.
Paahda pinjansimeniä kevyesti paistinpannulla.
Murenna homejuusto paloiksi tai kapeiksi viipaleiksi.

Laita meloninpalat salaatinlehtien päälle. Lisää juusto, pinjansiemenet sekä pienet sipulirenkaat.
Pirskottele salaattiannoksen päälle muutama tippa oliiviöljyä sekä balsamicoa.
Tarjoa tuoreen leivän kera.

maanantai 26. toukokuuta 2014

Kissankulman pannukakku





Futisvalmentaja pyysi minua tekemään jotain suomalaista jälkiruokaa ensi perjantain kauden päätösjuhliin ja tuomaan tietysti myös pullon roseeta tai punaista.

Mikä olisikaan suomalaisempaa kuin pannukakku vai mitä? Sitä on helppo tehdä isolle porukalle ja se todennäköisesti maistuu ikinälkäisille futispojille mansikkahillon ja kermavaahdon kera.

Pannukakkuhan on loistava tarjottava myös yllätysvieraille, sillä yleensä kaapista löytyy aina kananmunia, sokeria, voita, vehnäjauhoja ja leivinjauhetta.

Kissankulmassa pannukakkuun on usein lisätty myös hiukkanen kanelia sekä kardemummaa, jolloin siihen tulee pieni häivähdys korvapuustia. Mausteiseen pannukakkuun sopii mielestäni erittäin hyvin karviaishillo, jota Ranskassa olen onnekkaasti löytänyt Ikeasta.

Perjantaina aiomme kuitenkin pysytellä turvallisessa mansikassa, sillä pannukakussa taitaa jo itsessään olla tarpeeksi eksotiikkaa futisystävillemme. Jännittävää nähdä minkä vastaanoton tämä suomalainen tulee saamaan...


Kissankulman pannukakku

2 kananmunaa
8 dl maitoa
75 g voita
1 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl kanelia
1/4 tl kardemummaa


Sulata voi ja jätä se jäähtymään.

Vatkaa kananmunat rikki ja lisää maito. Sekoita mukaan myös sokerit, suola, kaneli ja kardemumma.

Sekoita leivinjauhe vehnäjauhojen sekaan. Lisää jauhoseos desi kerrallaan koko ajan vispilällä sekoittaen. Katso, että jauhot eivät jää paakkuun.

Lisää taikinaan lopuksi myös sulatettu jäähtynyt voi ja sekoita.

Laita uuni lämpenemään 200 °C ja anna taikinan turvota n. 10 min. Sekoita ja kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista pannukakkua uunin keskitasossa noin 30-35 min. kunnes se on saanut kauniin värin.

Tarjoile lämpimänä esim. karviaismarjahillon kera.

sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Vasikanlihapataa chorizolla






Blogiin on toivottu helppoja ranskalaisia ruokaohjeita. No tämä on tosi helppo ja jos marketista ei vasikanlihaa löydy, kannattaa kysellä lihakauppiailta. Vasikka on herkkua ja myös kevyttä lihaa, mutta erityisen herkkua on tämä lihapata!

Ranskassa vasikanlihaa syödään paljon eri muodoissa ja ympäri vuoden. Vasikanlihapata saa lisämakua mausteisesta chorizo makkarasta. Pata on mainio viikonloppuruoka, joka valmistuu kuin itsestään liedellä hiljaa hautuen. Ohje on neljälle hengelle.

Vasikanlihapataa chorizolla

600 g luutonta vasikanpaistia kuutioina
200 g chorizo makkaraa viipaleina
1 purkki tomaattimurskaa á 400 g
2 dl kivettömiä vihreitä oliiveja
2 sipulia
2 valkosipulin kynttä
pari tuoretta timjamin ja rosmariinin oksaa
2 laakerinlehteä
2 dl kuivaa valkoviiniä
suolaa
mustapippuria

Ota lihat lämpimään noin puoli tuntia aikaisemmin ja ripottele päälle vähän suolaa sekä rouhittua mustapippuria. Leikkaa sipuli lohkoiksi, hienonna valkosipuli ja ruskista liha sekä sipulit kevyesti padassa. Lorauta mukaan valkoviini ja anna kiehahtaa hetki.

Lisää reilut chorizomakkaraviipaleet, tomaattimurska, vihreät oliivit, ja lopuksi yrtit. Kaada tomaattimurskapurkki puolilleen vettä ja kaada se myös pataan. (mikäli tuoreet yrtit ovat kiven takana, voit korvata ne 1 rkl Provencen yrttimaustetta) Pilkoin pataan lisäksi vielä jääkaapista löytyneen porkkanan, mutta se ei ole välttämätön.

Anna padan poreilla hiljalleen kannen alla liedellä n. tunti kunnes liha on sopivan kypsää. 
Tarjoile riisin kera. 

Juomaksi sopii hyvin rosee tai kevyt punaviini.

lauantai 24. toukokuuta 2014

Ja voittaja on, tyttydydyy...


Ihan ensiksi pahoittelen, että arvonta siirtyi lauantaille, mutta mademoisellen avustuksella saimme nyt voittajat selville molemmissa arvonnoissa.

ONNEA Mervi Mankinen, olet uuden Provence kassin onnellinen omistaja. Laitan sinulle pian viestiä tulemaan.

Kiitos kaikille arvontaan osallistuneille ja ihanaa kesäviikonloppua! 

Tiina

tiistai 20. toukokuuta 2014

Raikas raparperikiisseli


Raparperikiisseli oli Kissankulmassa asuessamme jokakeväinen traditio. Siitä alkoi kesä ja kiisseliä syötiin monta kertaa jälkkärinä tai välipalana. Ensimmäisistä hennoista varsista tuli paras kiisseli, sillä niitä ei tarvinnut edes kuoria. Ehkäpä ensi keväänä olemme jo herkuttelemassa Suomessa ensimmäisillä raparpereilla...

Provencen toreilta ei tällä hetkellä raparpereja tunnu löytyvän. Koska Suomessa niiden aika alkaa kohta olla parhaimmillaan, laitan oheen superhelpon raparperikiisselin ohjeen. Tätä kannattaa kokeilla tuoreiden tai pakasteesta löytyvien viimekesäisten mansikoiden kera, mutta ilman niitäkin se on tosi hyvää. Ohjeesta tulee iso kulhollinen kiisseliä.

Raikas raparperikiisseli

1 l vettä
1 l pilkottuja raparperinpaloja
1,5 dl sokeria
1/2 tl kanelia

4 rkl perunajauhoja
1 dl vettä

2-3 tippaa sitruunamehua

Mittaa vesi, pilkotut raparperit, sokeri ja kaneli kattilaan. Anna kiehua n. 10 min. kunnes raparperit hieman hajoavat.

Siirrä kattila pois kuumalta levyltä ja lisää sitruunamehu.

Sekoita perunajauhot ja 1 dl kylmää vettä.
Lisää seos kattilaan ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.

Laita kiisseli uudelleen liedelle ja anna sen pulpahtaa muutama kerta. Älä sekoita enää.

Laita jäiset tai tuoreet mansikat tarjoilukulhon pohjalle. Kaada kuuma kiisseli kulhoon ja sirottele päälle sokeria, jotta kiisselin päälle ei muodostu kuorta.

Tarjoa raparperikiisseli jäähtyneenä sellaisenaan tai esim. vaniljajäätelön kera.

P.S. Vielä ehdit osallistua Provencen tuotteiden arvontaan, tästä. Voittaja julkistetaan perjantaina.

maanantai 19. toukokuuta 2014

Tomaattikeitto kevään ja kesän juhliin





Tein ensi kerran tätä loistavaa keittoa parin vuoden takaisiin esikoisen rippijuhliin. Lisänä tarjosimme tuoretta leipää, piirakkaa, salaatteja ja kakkukahvit. Parasta keitto juhlatarjottavana on siksi, että sen voi valmistaa edellisenä päivänä etukäteen ja vain lämmittää juhlapäivänä. Keiton lämmetessä valmistuu nopeasti lisäkkeeksi basilikaöljy sekä vuohenjuustovaahto.

Mainittakoon vielä, että idea keitosta tuli ystävältäni Anulta, jonka illanistujaisissa hurmaannuin soppaan ensimaistelulta. Olen kokeillut keittoa myös vain tuoreista tomaateista, mutta mielestäni maku on paras silloin, kun soppaan lisää purkillisen hyvää tomaattimurskaa. 
Ohje on 4-5 hengelle.

Tomaattikeitto

3 salottisipulia
2 valkosipulin kynttä
pätkä lehtisellerin vartta
1/2 punainen chili ilman siemeniä
reilu loraus oliiviöljyä
nokare voita
1 rkl tomaattisosetta
4 kypsää tomaattia
1 purkki tomaattimurskaa á 400 g
0,5 l kasvislientä (Välimeren kasvikset sopii tähänkin)
1 tl sokeria
1 laakerinlehti
ripaus kanelia
suolaa tarvittaessa
rouhittua mustapippuria

Kuullota ja pehmennä silputut sipulit, selleri ja silputtu chili kuumennetussa öljy-voiseoksessa 
n. 5 min., mutta älä päästä niitä ruskistumaan.
Lisää tomaattisose ja anna pulpahtaa muutama kerta.
Kaada sekaan tomaattimurska, pieniksi kuutioidut tuoreet tomaatit ja kasvisliemi.
Lisää laakerinlehti, sokeri ja ripaus kanelia sekä hieman suolaa.

Anna keiton poreilla hiljalleen noin tunti ja poista laakerinlehti. Pyöräytä keitto tasaiseksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Lisää rouhittua mustapippuria. Tarjoile vuohenjuustovaahdon ja basilikaöljyn kera.

Vuohenjuusto

1 dl kuohukermaa vaahdotettuna ilman sokeria
150 g pehmeää vuohenjuustoa esim. Chavroux

Sekoita kermavaahto ja vuohenjuusto keskenään, älä vatkaa koneella. Laita erilliseen tarjoiluastiaan keiton viereen esim. buffet pöytään.

Basilikaöljy

puoli ruukkua tuoretta basilikaa
0, 5 dl hyvää oliiviöljyä
suolaa maun mukaan

Pyöräytä tuoreet basilikanlehdet ja oliiviöljy sauvasekoittimella tasaiseksi seokseksi. Lisää suolaa. Basilikanlehtiä saa olla reilusti. Mikäli kyseessä on iso porukka tuplaa määrät. Laita erikseen tarjolle pöytään.

sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Pizza Luberon





Provencelainen pizza Luberon saa makunsa vuohenjuustosta, kevätsipulista, mozzarellasta, kesäkurpitsoista ja pinjansiemenistä. Tosi herkullista sanoi kotiväki ja se on paljon sanottu meidän lihansyöjämiehiltä.
                  
Jos et löydä mini-kesäkurpitsoja voit hyvin käyttää tavallisia. Kesäkurpitsan viljelijä nappaa kasvihuoneesta pari kesäkurpitsankukkaa ja silppuaa ne valmiin pizzan päälle. Tosi hyvää!
Ohje on yhteen isoon pyöreään pizzaan.


Pizza Luberon

1 vihreä kesäkurpitsa
1 keltainen mini-kesäkurpitsa
1 vihreä mini-kesäkurpitsa

2 kevätsipulia
1,5 dl kermaa
(tai paksua ruokakermaa)

1 iso pallo hyvää mozzarellaa
150 g pehmeää vuohenjuustoa

2 rkl oliiviöljyä
ripaus sormisuolaa
mustapippuria myllystä

kourallinen pinjansiemeniä
2 kesäkurpitsankukkaa

250 g valmis pizzapohja


Laita mozzarella valumaan pieneen siivilään tai kuppiin, niin että siitä valuu liika neste pois.

Huuhtele kesäkurpitsat hyvin ja leikkaa keskikokoinen vihreä kesäkurpitsa pieniksi kuutioiksi. Silppua kevätsipulit pieniksi.
Kuullota sipuleita ja kesäkurpitsakuutioita ruokalusikallisessa  oliiviöljyä n. 10 min. Älä päästä ruskistumaan. Kaada sekaan kerma ja hauduta vielä n. 5 min. Lisää ripaus sormisuolaa ja vähän mustapippuria myllystä. Laita sivuun odottamaan.

Vedä juustohöylällä minikurpitsoista ohuita siivuja pitkittäin. Jos käytät tavallista kesäkurpitsaa, laita se kahteen osaan, jotta viipaleista ei tule liian pitkiä. Laita paistinpannulle muutama tippa oliiviöljyä ja käytä kesäkurpitsaviipaleita pannussa molemmin puolin.

Leikkaa mozzarella viipaleiksi.

Laita uuni lämpenemään 250 °C tai kiertoilmauuni 240 °C.

Levitä kesäkurpitsa-kevätsipuliseos pizzapohjalle. Murenna päälle vuohenjuusto sekä lisää myös mozzarellaviipaleet.

Levitä pizzan päälle viimeiseksi vuorotellen vihreitä ja keltaisia viipaleita kesäkurpitsaa.

Paista pizzaa n. 10-15 minuuttia, riippuen uunin tehosta.

Pizzan paistuessa paahda pinjansiemenet kevyesti kuivalla pannulla.
Silppua mahdolliset kesäkurpitsankukat pieniksi.

Lisää molempia valmiin pizzan päälle ja tarjoile nälkäisille kuumana.


alkuperäinen ohje Côté Sud Petit plats de soleil 2008

perjantai 16. toukokuuta 2014

Provence arvonta!





Lähde It`s so food ruokablogin matkaan ja kirjaudu lukijaksi sekä tykkää Facebook sivusta. Samalla kannattaa osallistua Provence -aiheiseen arvontaan!

Arvonnan palkinto sisältää Provencen yrttimaustetta, Camarguen sormisuolaa, aix & terran ihanaa artisokka dippiä, Marseillen saippuaa, Ratatouille keittiöpyyhkeen sekä ison kassin ruokaostoksille. 

Mukaan pääset kommentoimalla blogissa tai Facebook sivulla. Olisin tosi kiitollinen toiveista ja vinkeistä, mitä ruokablogista haluaisitte lukea. Ja kaikki muutkin kommentit ovat tietysti tervetulleita.

Kilpailu-aikaa on viikko, julkistan voittajan perjantaina 23.5. 

Lämmin kiitos kaikille viesteistä ja kannustuksista, ruokamatka Provencessa jatkuu vielä ainakin vuoden.

Tiina <3

P.S. Osallistu myös Naapurina Provencessa arvontaan klikkaamalla tästä, klik

keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Sitruunarisotto, ihan parasta!



Risotto mielletään usein hankalaksi tai ainakin aikaavieväksi ruoaksi valmistaa. Olemme sitruunarisottofaneja ja vaikka se viekin kokin kädet mukanaan, teen sitä mielelläni kalan tai kanan kaveriksi. Vaikeaa risoton hämmenys sen sijaan ei ole, mutta tarvittavat raaka-aineet kannattaa valmistella pöydälle etukäteen.

Sitruunarisotto on oiva alkuruoka, mutta tällä kertaa paistoin lisäksi Provencen yrttimausteessa marinoituja kanasuikaleita. Vihreäksi riitti salaattisekoitus tomaatti-basilika vinaigrettella, johon lohkoin mukaan yhden kypsän tomaatin. Aix & Terran valmisvinaigrette on itse asiassa niin hyvää, että sen kanssa riittäisi pelkkä vihreä salaattikin.


Sitruunarisotto

1 l kasvislientä (esim. Välimeren kasvikset sopii hyvin)
2 salottisipulia
1 valkosipulin kynsi
pieni pätkä varsiselleriä
reilu loraus oliiviöljyä
50 g voita
3 dl risottoriisiä
tuoretta silputtua rosmariinia
1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
1 munankeltuainen
4 rkl kermaa
3 rkl parmesania
ripaus valkopippuria

Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi.
Silppua sipulit ja varsiselleri pieniksi.
Kuumenna öljy ja voi laakeassa pannussa ja kuullota kasviksia muutama minuutti miedolla lämmöllä. Lisää sen jälkeen riisi ja anna sen kastua öljystä. Kun riisin reunat ovat läpikuultavat voit alkaa lisäämään kasvislientä kauhallinen kerrallaan koko ajan sekoittaen. Lisää loppuvaiheessa sitruunanmehu, -kuori ja rosmariini.

Sekoita keskenään munankeltuainen, kerma, parmesani ja valkopippuri. Kun riisi on keittoaikansa mukaan lähes kypsää, kaada sekoitus risoton sekaan ja laita kansi päälle hetkeksi.  Älä keitä risottoriisiä liian kypsäksi tai se puuroutuu helposti.

Tarjoile risotto parmesaaniraasteen tai -lastujen kera.

torstai 8. toukokuuta 2014

Bombay Curry




Pidän paljon intialaisesta ruoasta niin kuin koko muukin perheemme. Tämä lihapata on jo vuosia kuulunut suosikkiresepteihini ja se valmistuu hitaasti hauduttaen. Mausteiden määrää voi säädellä oman maun mukaan, itse jätän usein chilipalkon kokonaan pois, sillä pikkuinen ei tykkää kovin tulisesta ruoasta. Keitä lihapadalle lisukkeeksi basmatiriisiä. Resepti on 5-6 hengelle.

Bombay Curry

800 g naudanlihaa suikaleina
2 rkl oliiviöljyä
2 hienonnettua sipulia
2 hienonnettua valkosipulinkynttä
1 hienonnettu vihreä chilipalko
1 rkl tuoretta raastettua inkivääriä
1 1/2 tl kurkumaa
1 tl currya
1 tl juustokuminaa
1 rkl jauhettuja korianterinsiemeniä
1 tl chilipippuria tai cayenne pippuria
2 tl suolaa
1 tlk (400 g) hyvää tomaattimurskaa
1 purkki (200 g) kookosmaitoa
iso kourallinen cashewpähkinöitä

Kuumenna öljy padassa ja kuullota siinä sipulit kevyesti. Lisää mausteet suolaa lukuunottamatta ja sekoittele hetki, jotta mausteet ehtivät tasaantua. 

Lisää lihasuikaleet ja kääntele niitä padassa, jotta ne saavat väriä ja maustuvat hyvin. Lisää suola ja tomaattimurska. Hauduta pataa miedolla lämmöllä tunti kunnes liha on mureaa. 

Sekoita padan joukkoon kookosmaito sekä cashewpähkinät ja hauduta vielä 5 minuuttia. Silppua tuore korianteri ja lisää se valmiin aterian päälle. Nauti basmatiriisin kera.

(alkuperäinen resepti Annika Tidehorn, Tulista hyvää, WSOY 1998)

keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Bouillabaisse à la Outi





Olimme mademoisellen kanssa pari viikkoa sitten kokkikurssilla Languedocissa B&B Chez Amis`ssa. Paikan kokkina toimii Outi Karlsson, jonka maailman parasta kalakeittoa saimme maistella jo vuosi sitten. Outi on kala- ja äyriäisruokien asiantuntija ja tuoreiden raaka-aineiden saanti Languedocissa on taattu ympäri vuoden. Chez Amis`n yhteydessä Outilla ja Magnuksella on erittäin suosittu ravintola, jonka herkkuja saimme nauttia muutaman päivän ajan.

Kokkikurssilla valmistimme alkupalaksi bruschetta leipiä, pääruoaksi Bouillabaisse à la Outi kalakeittoa ja jälkiruoaksi suklaafondantea. Loistava menyy vaikkapa viikonlopuksi ystävien tai perheen kesken.

Kalakeitossa käytimme lohta, merikrottia ja seitä, mutta lohen lisäksi voit valita kahdeksi vaaleaksi kalaksi myös esim. siikaa ja kuhaa. Ja jos simpukoista ei tykkää, ne voi vaihtaa vaikkapa isoihin katkarapuihin. Merikrotti kannattaa pyytää perattuna, sillä kalassa on kaiken kaikkiaan seitsemän nahkakerrosta.

Bouillabaissen lisänä tarjoillaan perinteisesti aioli valkosipulimajoneesia, mutta sen voi halutessaan jättää pois.

Tämä kalakeitto on niin hyvää, että se tuli ruokapöytäämme jäädäkseen. Toivottavasti myös monelle teistä.


Bouillabaisse à la Outi

n. 300 g lohta
n. 200 g merikrottia
n. 200 g seitä
(tai 400 g muuta vaaleaa kalaa)
600 g tuoreita sinisimpukoita kuorineen
oliiviöljyä

400 g perunaa, mielellään uusia perunoita
2 punaista paprikaa
250 g kirsikkatomaatteja 
1 palsternakka
2 punasipulia
1 pieni fenkoli
2 porkkanaa
3 valkosipulin kynttä
1/2 dl oliiviöljyä

reilu 1/2 pulloa kuivaa valkoviiniä
4 dl kalalientä 
hyppysellinen sahramia
sormisuolaa
Provencen yrttimaustetta
rouhittua mustapippuria
chiliä tai cayennen pippuria
silputtua lehtipersiljaa tai tilliä

Laita simpukat kylmään veteen likoamaan. Valmista aioli (ks. ohje alla).

Kuori sipuli ja porkkana sekä tarvittaessa fenkolista uloin kuori. Lohko kaikki pestyt vihannekset suupaloiksi ja pienet perunat puoliksi. (ei valkosipulia) Halkaise tomaatit.
Laita kaikki vihannekset uunivuokaan ja lorauta päälle oliiviöljyä. Lisää sormisuolaa, reilusti Provencen yrttimaustetta, mustapippuria, vähän chiliä ja sekoita. Paahda vihanneksia 180 asteisessa uunissa n. 20 minuuttia.

Poista kaloista tarvittaessa nahka ja leikkaa ne reiluiksi kuutioiksi. Laita suolaa kalanpalojen päälle.

Pese simpukat hyvin ja poista niistä parta veitsen avulla. Hienonna valkosipulit ja persilja. Laita mortteliin sahrami ja ripaus sokeria. Hienonna.

Kuumenna isossa kattilassa n. 1/2 dl oliiviöljyä. Kuullota öljyssä varovasti hienonnettu valkosipuli, mutta älä anna ruskistua. Lisää simpukat, sekoita, ravistele kattilaa ja laita kansi päälle. Anna hautua 2-3 minuuttia ja lisää valkoviini. Ravistele uudestaan ja peitä kannella. 

Anna simpukoiden kiehua muutama minuutti ja lisää paahdetut vihannekset, sahrami sekä kalat ja jos nestettä on liian vähän, kalaliemi. Mausta mustapippurilla sekä chilillä. Anna keiton hautua kannen alla reilu viisi minuuttia, jotta kalat kypsyvät ja lisää lopuksi persijasilppu. Huom! Poista kalakeitosta avautumattomat simpukat.

Aioli majoneesi

2 munankeltuaista
2 1/2 dl oliiviöljyä
3 valkosipulinkynttä
1/2 tl suolaa
ripaus valkopippuria

Erota munankeltuaiset korkeaan kulhoon. Kuori ja purista valkosipulit sekaan. 
Sekoita sauvasekoittimella ja kaada varovasti sekaan oliiviöljyä ensin muutama tippa kerrallaan ja lopuksi hyvin ohuena nauhana kunnes majoneesissa on sopiva koostumus. Lisää suolaa ja pippuria. Lisää aiolia kalakeittoannokseen n. ruokalusikallinen.


Viinivinkki:
Simpukoiden ja ostereiden seuraksi sopii erityisen hyvin Picpoul de Pinet valkoviini Languedocista. Se on erinomainen viini myös Outin kalakeiton kaverina.