tiistai 29. huhtikuuta 2014

Kinkku-parmesaaniparsaa vappupöytään




Laitanpa vielä viime hetken vinkin vappupöytään. Parsakausi jatkuu edelleen, joten tämä on tosi helppo ja aivan uskomattoman herkullinen lisä keväiseen vappupöytään. Uunivuoallinen kinkku-parmesaaniparsoja hävisi parempiin suihin, vaikka tein niitä oikein reilun annoksen pääsiäisenä. Tämä maistui myös molemmille lapsille, vaikka vihreä ei aina niin helposti lasten suihin uppoa. 
Pieni varoituksen sana suolasta. Tässä reseptissä suolaa tuppaa tulemaan reilusti niin kinkusta kuin parmesaanistakin, joten parsat kannattaa keittää ilman suolaa. 



Kinkku-parmesaaniparsa uunissa

iso nippu vihreää parsaa
1 paketti ilmakuivattua kinkkua, tässä käytin ranskalaista Bayonnen kinkkua
raastettua parmesaania

Kuori parsat kevyesti tyvestä. Keitä niitä suolattomassa vedessä n.3-4 minuuttia.
Raasta parmesaani ja revi ilmakuivatusta kinkusta kapeita suikaleita.
Laita uunivuokaa oliiviöljyä ja pyörittele siinä keitettyjä parsoja. 
Kääri kinkkua kevyesti parsojen ympärille. 
Lisää lopuksi koko komeuden päälle parmesaaniraastetta.
Laita vuoka uuniin 180 asteeseen n. 15 minuutiksi tai kunnes parsat tuntuvat pehmeiltä ja juusto saanut väriä.

Bon appétit ja hauskaa vappua!

lauantai 19. huhtikuuta 2014

Pääsiäistipu





Lapsuuden pääsiäismuistoihin kuuluu äidin savipadassa hauduttama kana. Ranskassa kauppojen hyllyt notkuvat kokonaisista kanoista, joten lankalauantain lounasta ei ollut vaikea hankkia. 
Kun perjantain sauvalenkillä vielä nappasin metsästä mukaan tuoretta rosmariinia, tarvitsin vihanneskauppiaalta enää valkosipulin sekä sitruunoita. Toripöydällä silmiin osui keltaisia tomaatteja, joten mozzarella sai kaverikseen punaisen sijasta pääsiäisen keltaista.
Meillä on meneillään mansikkakausi. Koska makeaa tulee pyhinä syötyä liikaakin, nautimme jälkkäriksi tuoreita mansikoita ihan sellaisenaan. Ripautin tosin päälle hieman tomusokeria, sillä ranskalaiset mansikat eivät makeudessaan ole suomalaisten lajitoveriensa veroisia.


Rosmariinikanaa valkosipulilla ja sitruunalla

1 kokonainen kana
tuoretta rosmariinia
4 isoa valkosipulin kynttä
1 sitruuna
sormisuolaa
oliiviöljyä

Tee kanan pintaan pieniä viiltoja ja työnnä nahkan sisään rosmariinitupsuja.
Murskaa valkosipulin kynnet veitsen avulla ja leikkaa niistä viipaleita. Työnnä nahkan ja siipien sisään valkosipuliviipaleita ja laita loput sidotun kanan sisään.
Leikkaa sitruuna lohkoiksi ja purista sitruunamehua kanan päälle sekä sen sisään. Laita lopuksi puristetut lohkot kanan sisälle.
Sivele käsin oliiviöljyä kanan pintaan.
Lisää lopuksi vielä sormisuolaa sekä linnun pintaan että sisälle.
Paista kanaa uunivuoassa n. kaksi tuntia 160 asteessa. Paistoaika riippuu kanan koosta.
Lisää viimeisen tunnin ajaksi vuokaan lohkoperunoita, jotka on pyöritelty pienessä määrässä oliiviöljyä sekä Provencen yrttimaustetta sekä suolaa.
Kun leikkaat kanaviipaleita lautaselle, lisää uunivuoasta lusikalla päälle hieman sitruunaista nestettä.

keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Jämäruokaa







Huono äiti ei ehtinyt käydä kaupassa, monsieur oli reissun päällä, jääkaappi tyhjänä ja lapsilla nälkä. Jaahas. Keittiöstä löytyi kasa vihanneksia, jämäpurkki kreikkalaista jogurttia, yrttejä ja säilyke paprikaöljyssä maustettuja sardiineja.

Ratatouille on perinteinen provencelainen kasvishöystö, jota haudutetaan liedellä ja jonka maku vain paranee seuraavana päivänä. Sen voi syödä lämpimänä lisukkeena mutta myös kylmänä. Tässä arkiversiossani jätin kiireessä tomaatit kalttaamatta, mutta hyvää oli siitä huolimatta. Ja vaikka ranskalaiset eivät sitä ehkä usko, valkosipulijogurtti oli mainio ratatouillen kaveri.

Lisäksi paahdoin edellispäiväistä leipää ja laitoin päälle paprikaöljyssä maustettua sardiinia. Maistui myös lapsille, kun poistin kalasta selkäruodon.

Oletteko muuten nähneet ratatouillesta tehtyä lasten elokuvaa Rottatouille? Meidän koko perheen ikisuosikki :).

Ratatouillen pikaversio

1 kesäkurpitsa
2 munakoisoa
1 paprika
5 tomaattia
2 punasipulia
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1 dl hyvää tomaattimurskaa ilman kuoria
tuoretta rosmariinia
2 laakerinlehteä
tuoretta timjamia
(vaihtoehtoisesti 2 tl Provencen yrttimaustetta)
1/2 tl sokeria
1 tl suolaa
rouhittua mustapippuria
oliiviöljyä 

Leikkaa munakoisot viipaleiksi ja viipaleet vielä puoliksi. Suolaa kevyesti ja jätä lautaselle hikoilemaan. Viipaloi samoin myös kesäkurpitsa, leikkaa tomaatit ja sipulit isoiksi lohkoiksi sekä paprika reiluiksi suikaleiksi.

Kuullota kesäkurpitsaviipaleet öljyssä ja laita ne lautaselle talouspaperin päälle valumaan.
Kuivaa munakoisoviipaleet, kuullota niitä öljyssä ja laita myös ne sivuun valumaan.

Kuullota sipuleita, tomaattia ja paprikaa, mutta älä anna ruskistua. Lisää mukaan kesäkurpitsat sekä munakoisot, tomaattimurska, yrtit, suola ja sokeri.

Hauduta kasviksia n. puoli tuntia pienellä lämmöllä ja sekoita välillä. Jos nestettä ei ole tarpeeksi, lisää 1/2 dl vettä. Lisää lopuksi rouhittua mustapippuria ja tarvittaessa suolaa.

Valkosipulijogurtti

2 dl kreikkalaista jogurttia
1/2 valkosipulin kynsi hienonnettuna
muutama mintun lehti hienonnettuna
1/2 tl suolaa
pieni loraus oliiviöljyä 
1 tl punaviinietikkaa
ripaus mustapippuria myllystä

Sekoita kaikki aineet keskenään ja laita jääkaappiin odottamaan.
Valkosipulijogurtti on parasta kylmänä lisäkkeena.


maanantai 14. huhtikuuta 2014

Välimerellinen lounas

Tervetuloa mukaan kokkailemaan ja nauttimaan hyvästä ruoasta ja juomasta Etelä-Ranskassa, Provencessa. Uudessa blogissani jaan reseptejä sekä tunnelmia ruoan parissa kotoa, ystäviltä sekä kaupungilta. 
Food is so GOOD!








Tarkoituksena oli lähteä sunnuntain kunniaksi piknikille, mutta väsyneiden futaajien toiveesta välimerellinen lounas katettiinkin parvekkeelle. 
Kannoimme pöytään tsatsikia, marinoituja vihreitä oliiveja, mehukasta taboulleh salaattia, mozzarellasalaattia paahdetuilla paprikoilla sekä kinkkujuustopiiras.
Lisänä oli tietysti myös tuoretta patonkia, vaikka hyvä hiivaleipäkin olisi maistunut mainiolta.
Jälkiruoaksi nautimme Antibesin Nordic Temptations kaupasta hakemaani mämmiä vaniljakastikkeella. Ihana ripaus pääsiäistä jo ennakkoon.

Vive le Printemps!

RESEPTIT

Tsatsiki
Kylmä jogurttikastike tsatsiki sopii erinomaiseksi piknik lisäkkeeksi ja se on nopea valmistaa.

3 dl turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia
1 valkosipulin kynsi
1 rkl hyvää oliiviöljyä
1/2 kurkku
1/2 rkl punaviinietikkaa
1 rkl tuoretta minttua
ripaus sormisuolaa ja mustapippuria myllystä

Raasta kurkku ja laita se valumaan siivilään n. 10 min., painele hieman nestettä pois. Ripauta päälle vähän suolaa. Hienonna valkosipulin kynsi ja minttu. Sekoita kaikki ainekset hyvin kulhossa ja tarjoa kylmänä. P.S. Tsatsikissa kuivattukin minttu toimii hyvin ellei tuoretta ole saatavilla.


Marinoidut vihreät oliivit
Marinoi oliivit jo aamulla, jolloin ne ehtivät maustua kunnolla. Vihreät kivelliset oliivit ovat mehukkaampia, mutta tähän sopii hyvin myös kivettömät, joista varsinkin lapset tykkäävät enemmän.

3 dl vihreitä kivellisiä tai kivettömiä oliiveja
1 valkosipulin kynsi (pieni)
1 dl lehtipersiljaa (kourallinen)
1/2 sitruunan mehu
loraus hyvää oliiviöljyä

Hienonna valkosipulin kynsi sekä lehtipersilja. Sekoita kaikki ainekset pienessä kulhossa ja jätä jääkaappiin maustumaan pariksi tunniksi. 
  

Salaatti paahdetuista paprikoista
Tämä salaatti on vaan niin hyvää ja se sopii erinomaisesti esim. alkuruoaksi.

2 keltaista paprikaa
2 punaista paprikaa
250 g mozzarellaa
muutama aurinkokuivattu tomaatti
1 dl kalamata oliiveja
100 g paahdettuja pinjansiemeniä

Kastike:
0,50 dl oliiviöljyä
1 tl dijoninsinappia
1 tl viinietikkaa
1 rkl kiehuvaa vettä
suolaa, pippuria

 Paahda paprikoita 250 asteisessa uunissa ritilällä kunnes niihin on ilmestynyt tummia läikkiä. Paprikoita kannattaa paahtaa reilusti, jotta kuori irtoaa paremmin. Ota paprikat uunista ja laita ne muovipussiin jäähtymään.
Vedä paprikoista kuori pois sekä poista kanta ja siemenet. Leikkaa paprikat suikaleiksi ja asettele lautaselle. Lisää viipaloitu mozzarella. Suikaloi tomaatit ja sirottele ne sekä oliivit ja pinjansiemenet annoksen pinnalle.
Sekoita kastikkeen ainekset ja valuta salaatille juuri ennen tarjoilua.
(resepti Ingmari Roug, Kevyttä hyvää, WSOY)


 Kinkkujuustopiirakka
Ranskalainen Quiche Lorraine on kinkkupiirakoiden klassikko, mutta omassa versiossani olen lisännyt mukaan paprikaa ja valkosipulia sekä Provencen yrttimaustetta.

Pohja:
1 pkt valmista piirakkataikinaa

Täyte:
200 g kinkkua
1 iso sipuli
1 valkosipulin kynsi (pieni)
1 dl lehtipersiljaa (tai 2 tl kuivattua Provencen yrttimaustetta)
150 g emmental tai gruyère juustoa raastettuna
2 luomu kananmunaa
2 dl ranskankermaa tai ruokakermaa
1/2 punainen paprika
rouhittua mustapippuria ja ripaus sormisuolaa

Painele piirakkataikinaan haarukalla reikiä ja esipaista sitä 200 asteessa n. 10 min.
Leikkaa kinkku suikaleiksi ja hienonna sipulit sekä yrtit.
Sekoita sipulit, kinkku ja yrtit kulhossa ja lisää sekaan puolet juustoraasteesta.
Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää kerma sekä loput juustosta. Rouhi sekaan mustapippuria ja ripaus suolaa.
Levitä täyte esipaistetun piirakkataikinan päälle ja lisää lopuksi kananmunajuustoseos. Paista piirakkaa uunin keskitasolla n. 25-30 min. 200 asteessa, kunnes se on saanut kauniin värin.


Mehukas Tabboulleh salaatti
Tämän libanonilaisen salaatin salaisuus piilee sen mehukkuudessa. Usein bulgur tai couscous-salaatti tarjoillaan liian kuivana, mutta tässä se kostutetaan oliiviöljyllä sekä sitruunamehulla.

3 dl vettä
3 dl couscousia
2 tl suolaa
loraus oliiviöljyä

1 kg kypsiä tomaatteja
1 ruukku lehtipersiljaa 
kourallinen tuoretta minttua
1 nippu kevätsipulia tai 1 iso punasipuli
1 sitruunan mehu
n. 3 rkl oliiviöljyä
2 tl suolaa
rouhittua mustapippuria

Kiehauta vesi. Lisää öljy ja suola. Nosta kattila liedeltä ja lisää couscous veteen. Sekoita ja anna vetäytyä muutama minuutti (sekoita välillä).
Pilko tomaatit pieniksi kuutioiksi. Silppua sipulit ja yrtit, sekä purista sitruunan mehu.
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja lisää viimeiseksi oliiviöljy. Tarkista maku ja lisää rouhittua mustapippuria sekä tarvittaessa suolaa.