sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Villa Minna ja joululahjavinkki

Olemme jo pidemmän aikaa halunneet käydä ranskalais-suomalaisella viinitilalla, Villa Minnassa, joka sijaitsee Saint-Cannatissa, vain parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä Aix en Provencesta. 

Nyt joulun aikaan moni viinitila pitää ovensa auki koko viikonlopun ja samalla tarjolla on viininmaistelun lisäksi lounasta tai pientä purtavaa. Myös Villa Minnassa olivat ovet auki ja viinien lisäksi lounaalla oli provencelaista lihapataa. Pihan sypressit olivat koristeltu joulukuusien tapaan, sisällä oli jouluisen hämärää ja viininmaistelu oli sovitettu luontevasti viinitynnyreiden lomaan.

Villa Minnan kaikki viinit ovat luomuviinejä, joten niiden maku vaihtelee joka vuosi sääolosuhteiden mukaan. Valmistuksessa ei käytetä torjunta-aineita,  hyönteismyrkkyjä tai kemiaalisia lannoitteita, joten sulfaateista seuraavaa päänsärkyä on Villa Minnan viinilasillisen jälkeen turha pelätä. Villa Minnassa tuotetaan valko- sekä punaviinejä, mutta roseeta ei tällä provencelaisella tilalla yllättäen olekaan tarjolla. Lisää Villa Minnan historiasta voit lukea täältä.

Vierailu Villa Minnassa oli lämmin ja asiantunteva. Kielen kanssakaan ei ollut ongelmia, sillä ranskan, suomen ja englannin lisäksi viininmaistelu sujui mainiosti myös ruotsiksi vävypojan ollessa asiantuntijana. Joulukassiin lähti lopulta mukaan punaviinejä vuosilta 2002 ja 2009, jotka molemmat olivat minusta erittäin hyviä. 

Alunperin lauantai-iltaa oli tarkoitus viettää ystäväperheen kanssa, mutta koska meillä vaeltava flunssa olisi lähtenyt uudelle kierrokselle, päätimme siirtää illallista myöhempään ajankohtaan. Siitä huolimatta jääkaapissa olevat ruokatarvikkeet piti jollakin tavalla valmistaa, joten päädyin kokkaamaan ruoan alkuperäisen suunnitelman mukaan.

Alkuruokana söimme Sara La Fountainin Superfood salaattia, jossa vihannesten höysteenä oli itsetehtyä hummusta. Aivan ihanaa oli myös salaatin kaverina korianteri-minttukastike. Saran Healthy Kitchen kirja olisi ehdottomasti joulun lahjalistalla ellen sitä jo omistaisi. Monet muutkin reseptit olemme hyviksi havainneet ja niitä useamman kerran testanneet, joten kirja on todellakin ollut hintansa väärti. Kaiken lisäksi se on kaunis ja hyvin tehty, niin herkullinen kaikkine kuvineen ja vuodenaikoineen.

Pääruokana pöytään kannettiin rosmariinilla, valkosipulilla ja sitruunalla maustettua uunikanaa, jonka reseptin löydät täältä. Ja vaikka sallaattikin olisi lisukkeeksi riittänyt, tein myös sitruunarisottoa, sillä sunnuntai mennään hyvin lauantain rääppiäisillä.

Villa Minnan punaviini 2009 sopi hyvin salaatin ja kanan kaveriksi, mutta vanhempaa vuosikertaa säästämme parempaan hetkeen. Ajatuksissa on piipahtaa tilalla uudemman kerran jälleen ensi vuoden puolella, kunhan kevätaurinko alkaa paistamaan ja viiniköynöksissä on taas vihreää näkyvissä. Ilokseni huomasin, että Villa Minna on mainittu uusimmassa CôtéSud lehdessä, jossa on paljon myös muuta kiinnostavaa Aix en Provencesta. (Lehteä on Suomessa ollut myynnissä ainakin S-marketeissa ja Prismoissa.)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti