torstai 20. marraskuuta 2014

Intialaiset lihapyörykät



Vaikka huomaan, että olen viime aikoina tehnyt kaikkea muuta kuin ranskalaista ruokaa, on yksi intialaisvaikutteinen resepti kuitenkin pakko vielä jakaa. Meillä kaikki tykkäävät kovasti intialaisesta ruoasta ja nämä lihapullat kastikkeineen olivat vaan ihan huippu.

Kiitos reseptistä pitää antaa Anna-lehden Taina Salovaaralle, jonka ruokajutusta löysin tämän loistavan ohjeen. Erityisesti kastike vei kielen mennessään, mutta myös lihapullat olivat maukkaita.

Koska en taaskaan löytänyt ranskalaisesta ruokakaupasta kaikkia tarvittavia aineita, vedin mutkia suoraksi. Alkuperäisen reseptin mukaan ruoka on varmasti vieläkin parempaa. Ohje on kahdeksalle hengelle, mutta meillä siitä ei olisi tainnut riittää ihan niin monelle...


Kofta korma -lihapyörykät

400 g lampaanjauhelihaa
400 g naudanjauhelihaa
2 hienonnettua sipulia
3 hienonnettua valkosipulinkynttä
1,5 tl kurkumaa
1,5 tl jeeraa
1 tl paprikajauhetta
1 tl jauhettua inkivääriä
2 tl jauhettua korianteria
rouhittua mustapippuria
2 rkl kasvisöljyä
0,5 dl korppujauhoja
1 dl vettä
2 tl suolaa

Kastike:

2 rkl voita
1 rkl kasvisöljyä
1 tl jeeraa
1/4 tl kanelia
1 tl chilihiutaleita
1 tl kurkumaa
3 kokonaista kardemummaa
2 rkl tomaattipyreetä
1 tlk 400 g tomaattimurskaa kuorituista tomaateista
1 dl vettä
ripaus sokeria
1 lihafondikuutio
2 dl kookosmaitoa
1 dl kermaa
suolaa, mustapippuria

Tarjoiluun
silputtua tuoretta korianteria


Sekoita korppujauhot veteen ja jätä turpoamaan.

Silppua sipulit ihan pieniksi. Kuumenna öljy wokkipannussa ja kiehauta mausteet ihan hetken ajan. Lisää sipulit ja anna niiden pehmitä muutama minuutti, sekoita välillä. Ota pois levyltä jäähtymään.

Sekoita kaikki lihapulla-ainekset hyvin keskenään ja tee taikinasta reilun kokoisia pyöryköitä. (Jätin kananmunan pois ja lihapullista tuli tosi pehmeitä.)
Jätä lihapyörykät maustumaan ja tee sillä välin kastike.

Kuumenna voi-öljyseos wokissa. Lisää jälleen kuivat mausteet ja anna kiehahtaa hetki. Kokonaiset kardemummat myös sellaisenaan. Lisää tomaattipyree ja sekoita tasaiseksi.

Lisää tomaattimurska, vesi ja lihafondikuutio. Anna kastikkeen saostua pienellä lämmöllä n. 15 min.

Lisää loppuvaiheessa kookosmaito ja kerma, anna hautua jonkun aikaa.

Kun kastike tekeytyy, ruskista sillä aikaa lihapyörykät nopeasti öljyssä ja lisää ne kypsymään loppuun kastikkeen kanssa.

Silppua lopuksi kastikkeen päälle runsaasti tuoretta korianteria.

Lisäkkeeksi sopii mainiosti riisi.

 Alkuperäinen resepti: Anna lehden numero 45/2014

1 kommentti:

  1. Tätä minä kokeilen heti viikonloppuna :)) Kiitos kaunis!

    VastaaPoista