perjantai 24. lokakuuta 2014

Uunikalaa ilman tilliä


Tykkään suomalaiseen tapaan maustaa kalan tuoreella tillillä, mutta sitä on aika harvoin ranskalaisilla toreilla tai kaupoissa myytävänä. Vaikka tälläkin kertaa jätin tillin kokonaan pois, onnistui uunikala erinomaisesti. Tähän reseptiin ei ihmeraaka-aineita tarvittu, yksinkertaista ja silti hyvää.

Ostin kaupasta kilon kokoisen vaalean kalan (le loup, ahvenen sukuinen Välimeren kala) siivottuna, joten loppu sujuikin sitten helposti. Voit hyvin käyttää reseptiin mitä tahansa vaaleaa suomalaista kalaa tai jopa pieniä taimenia, mikäli sellaisia sattuu kaupoista löytymään. Jos käytät pienempiä kaloja, huomioi se paistoajassa. Ohje on neljälle.

Uunikala

1 kg vaalea kala siivottuna (esim. hauki)
1 sitruuna
2 rkl kapriksia
2 laakerinlehteä
suolaa
oliiviöljyä

Lisäksi:
4 perunaa
3 porkkanaa
1 tl kuivattua timjamia
1 tl suolaa
1,5 rkl oliiviöljyä

Pese perunat ja porkkanat hyvin, mutta älä kuori. Viipaloi porkkanat reiluiksi siivuiksi ja lohko perunat reilun kokoisiksi paloiksi, laita ne kulhoon. Lisää sekaan oliiviöljy, timjami ja suola, sekoita hyvin. Laita vihannekset isoon uunivuokaan ja uuniin n. 15 min, 200 astetta.

Pese ja kuivaa sillä aikaa kala hyvin. Sivele pintaan vähän oliiviöljyä ja suolaa kala sisältä ja ulkopuolelta. Halkaise ja viipaloi sitruuna. Laita kalan sisään sitruunaviipaleet, kaprikset sekä laakerinlehdet.

Laita kala uuniin vihannesten seuraksi ja anna kypsyä uunissa n. 40 min. vähän kalan koosta riippuen. 

Uunikalan ja -vihannesten lisäksi voit tarjota vihreää salaattia tai vaikkapa keitettyjä vihreitä papuja.

2 kommenttia:

  1. Namnam! Usein laitan uunissa lohta tai nieriää, niitä meillä saa mistä vaan, ainakin lohta. Sen sisälle suolaksi sopii erinomaisesti Aixista saamani krouvi yrttinen merisuola, pienikin määrä riittää mainiosti. Kas kun ei siellä tilliä ole, vaikka kaikkia mahdollisia yrttejä onkin! Tai sitten olen kropistellut uunijuuresten päälle sitä merisuolaa, sekin sopii.
    Nautitaan hyvästä ruoasta tänäkin viikonloppuna!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lohta on meilläkin usein, mutta nyt halusin kokeilla jotain muuta. Valitsin kalan kyllä ihan umpimähkään tietämättä mikä se on. Hyvää oli ja terveellistä, pitäisi useammin kyllä syödä kalaa. Pitääkin hommata tuota yrttisuolaa, se on varmasti hyvää mihin vain, nyt olen kokkaillut enemmän tavallisella sormisuolalla ja välillä ihan normisuolallakin jodin takia. Joo tilliä on tosiaan harvakseltaan, yleensä sitä käytetään juuri lohen kanssa "skandinaavisissa" annoksissa. Olen varannut sitä pakastimeen, koska ei voi luottaa siihen että kaupasta aina löytyisi.

      Poista