sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Sunnuntain herkku - Tarte Tatin
Ranskalaisten herkkupäivä on sunnuntai, jolloin leipomosta haetaan kakkua tai leivonnaisia iltapäivän varalle. Meidän sunnuntain herkku oli tänään kotona leivottu perinteinen omenapiirakka Tarte Tatin.

Koska minulla ei edelleenkään ole uunin kestävää pannua, tein piirakan isoon irtopohjalliseen kakkuvuokaan ja vuorasin sen leivinpaperilla. Hyvin onnistui, vaikka päällinen ei ehkä karamellisoitunutkaan niin hyvin kuin valurautapannussa. Maku oli erinomainen, varsinkin kun kyytipoikana oli oikeaa vaniljajäätelöä. 

Tarte Tatin

4-5  kiinteää omenaa
1,5 dl sokeria 
75 g voita
1 vaniljatanko
0,5 tl kanelia

230 g valmista lehtitaikinaa

Kastele leivinpaperi vedellä ja rutista siitä vesi pois. Levitä paperi ison irtopohjallisen kakkuvuoan pohjalle ja reunoille mahdollisimman sileästi. Leikkaa ylimenevät paperireunat pois.

Leikkaa voista ohuita levyjä ja peitä niillä kakkuvuoan pohja. Mittaa joukkoon sokeri. Halkaise vaniljatanko ja vedä veitsellä pois musta sisus. Lisää se mahdollisimman tasaisesti sokeri-voikerroksen päälle. Ripottele päälle myös kaneli.

Leikkaa omenat lohkoiksi ja asettele lohkot sokeri-voikerroksen päälle ympyrän muotoisesti. Paista seosta uunin keskitasolla 160 asteessa n. 15 min. 

Ota vuoka pois uunista ja nosta uunin lämpötila 200 asteeseen. Asettele taikina varovasti sokeroituneiden omenoiden päälle. Pistele taikinakuoreen haarukalla reikiä. Paista piirakkaa vielä puoli tuntia lisää.

Jätä Tarte Tatin jäähtymään puoleksi tunniksi. Irrota kakkuvuoan reuna ja kumoa piirakka tarjoiluastiaan. Vedä leivinpaperi varovasti irti.

Tarjoile Tarte Tatin hieman jäähtyneenä vaniljajäätelön kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti