maanantai 29. syyskuuta 2014

AperoRanskalainen patonki syödään aina tuoreena, sillä seuraavana päivänä se on sitkeää ja kuivanutta. Lounaan patonki haetaan ennen puolta päivää ja illalliselle ostetaan uusi patonki iltapäivän paistoerästä. 

Koska patonkeja väkisinkin jää hukkaan, paistan niistä usein krutonkeja aperoiksi tai muuten vaan pikku suupaloiksi. Päälle voi laittaa erilaisia tahnoja, joista suosituin on provencelainen oliivitahna, tapenade. Tapenadea en viitsi itse tehdä, sillä kauppojen vihreät tai mustat tapenadet ovat tosi hyviä. Yksi suosikeistani on myös artisokkatahna. Vieraisilla illallista odotellessa juomien lisäksi tarjotaan aina pientä suolaista, esim. pähkinöitä ja näitä tapenade krutonkeja. 

Ja krutonkien tekohan on tosi helppoa. Leikkaa vanhasta patongista viipaleita ja asettele ne uunipellille. Murskaa iso valkosipulinkynsi ja sekoita se puoleen desiin hyvää oliiviöljyä. Sivele leipäpalat öljyseoksella ja paista 200 asteessa max. 10 minuuttia, kunnes krutongit ovat saaneet hieman väriä ja ne ovat hyvän rapsakoita. Sivele leiville haluamaasi tahnaa tai vaikkapa tuorejuustoa.

Provencessa suosituimpia aperitiiveja ovat Kir Royal, Pastis, viski tai vaikkapa ihan lasillinen provencelaista roseeta. Kir Royaliin sekoitetaan mustaherkukkalikööriä sekä shampanjaa tai pelkkä Kir syntyy kuivasta valkoviinistä ja mustaherukkalikööristä. 

P.S. Kuvan krutongit saivat ehkä liikaakin väriä, kun kokki unohtui touhuamaan jotain muuta..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti