perjantai 4. heinäkuuta 2014

Kalapäivän lohisoppa




Kotikatumme kalakauppias ilmestyy kulmille aina tiistaisin ja torstaisin. Kalaa pyrimme syömään ainakin kerran viikossa ja eilen päätin tehdä pitkästä aikaa ihan tavallista lohisoppaa.

Kun satuin vielä piipahtamaan Ikeassa, saimme sopan kaveriksi suomalaista ruisnäkkileipää. Patongin kanssa koko keitto olisi mennyt vähän hukkaan, sillä minusta lohisopan kyytipojaksi pitää ehdottomasti olla ruisleipää. Näkkileipä on sitten se toiseksi paras vaihtoehto.

Tästä ohjeesta tulee iso kattilallinen soppaa, n. 5-6 hengelle. Ohje on helppo kuin mikä ja keitto valmistuu nopeasti vaikka arki-iltana kiireen keskellä. Nyt kesäaikaan kannattaa käyttää uusia perunoita ja sopasta tulee entistä parempaa jos käytät savulohta. Itse käytin tavallista, sillä savustettua on täällä harvoin tarjolla.

Lohisoppa

1 porkkana
2 punaista kevätsipulia tai 1 iso sipuli
nokare voita
4 isoa perunaa tai saman verran uusia perunoita
1,2 l vettä
600 g lohta leikattuna reiluiksi paloiksi
2 dl kermaa
2 laakerinlehteä
1/2 tl kokonaisia maustepippureita
pieni ripaus sahramia
1/4 tl sokeria
2 tl suolaa
tuoretta tilliä
muutama tippa sitruunamehua

Purista lohipaloille vähän sitruunamehua ja jätä ne odottamaan sivuun.

Kuori ja pilko porkkana sekä silppua sipulit. Leikkaa kevätsipuleista mukaan myös vihreää varsiosaa.

Kuumenna kattilassa nokare voita ja kuullota siinä sipuleita ja porkkanoita hetken aikaa. Älä anna ruskistua.
Lisää vesi, laakerinlehdet, pippurit, sahrami, sokeri ja suola. Anna porkkanoiden kiehua n. 5 minuuttia. 

Kuori ja kuutioi perunat. Lisää myös ne keittoon ja anna kiehua 10-15 min. 

Kun vihannekset ovat lähes kypsiä, lisää kalanpalat ja anna hautua muutama minuutti. Lisää myös kerma ja kuumenna soppa uudestaan kiehuvaksi. Viimeistele lopuksi tuoreella tillillä sekä lisää tarvittaessa suolaa.

Tarjoile soppa tuoreen ruisleivän tai saaristolaisleivän kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti