torstai 26. kesäkuuta 2014

Algerialainen seesamikana vihanneksilla




Etelä-Ranskassa, Marseillen alueella asuu paljon Pohjois-Afrikasta muuttaneita siirtolaisia. Kotikulmiltamme löytyykin etnisiä ravintoloita esim. Tunisiasta, Marokosta ja Algeriasta. Ravintoloiden listoilla on monenlaisia kuskuseja sekä tajineita, jotka vievät kielen mennessään.

Seesamikana on helppo valmistaa, mutta varaudu marinoimaan kanasuikaleita yön yli. Raaka-aineet ovat yksinkertaisia, mutta lopputuloksena on erittäin maukas seesaminsiemenillä höystetty vokki. Ja mikä parasta, ruoan jälkeen on kylläinen, mutta ei ähky olo.

Jälkiruoaksi valmistin hedelmävartaita uunissa, mutta näin grillikautena ne varmasti kypsyisivät myös grillin parilalla. Ainoa surku tälläkin kertaa olivat mansikat, sillä makeat mansikat tuntuvat Ranskassa olevan kiven alla. Onneksi mansikkakausi on Suomessa kohta parhaimmillaan. Reseptit ovat 4-5 hengelle.

Seesamikanaa vihanneksilla - T`qatâa Djedj

Marinadi
4 kananrintapalaa
1 rkl riisietikkaa tai valkoviinietikkaa/omenaviinietikkaa
1 tl juustokuminaa (jeeraa)
1 tl paprikajauhetta
1/4 tl jauhettua inkivääriä
1 hienonnettu valkosipulin kynsi
1 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
1 tl suolaa
1 rkl chiliöljyä (l`huile de piment)

Vihannekset
1 sipuli
1 purjo
1 punainen paprika
1 kesäkurpitsa
2 porkkanaa
1 valkosipulin kynsi tai tuoreen valkosipulin varsi
pieni pala tuoretta inkivääriä
1 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
2 rkl soijaa
1 rkl chiliöljyä
2 rkl auringonkukkaöljyä

Suikaloi kanafileet ja sekoita marinadin ainekset kulhossa. Pyörittele kanasuikaleet hyvin marinadissa ja jätä ne maustumaan jääkaappiin yön ajaksi.

Leikkaa pestyt paprika, purjo, kesäkurpitsa ja kuoritut porkkanat aivan ohuiksi suikaleiksi.

Silppua sipuli ja hienonna valkosipuli sekä tuore inkivääri (voit raastaa inkiväärin).

Kuumenna wokkipannussa tai syvässä kasarissa 1 rkl chiliöljyä ja kuullota siinä sipuli hyvin. Lisää marinoidut kanasuikaleet ja ruskista niitä n. 15 min. Lisää seesaminsiemenet ja sekoita. Nosta kypsät kanasuikaleet pannulta astiaan, jossa ne pysyvät lämpimänä.

Huuhtele pannu pienellä vesitilkalla ja jätä vesi pannulle. Lisää 2 rkl auringonkukkaöljyä ja kuullota öljyssä valkosipuli ja inkivääri. Kaada sekaan kaikki suikaloidut vihannekset ja anna hautua n. 5 min. välillä sekoittaen. Lisää soija ja anna hautua vielä muutama minuutti, mutta älä kypsennä vihanneksia läpikypsiksi.

Sekoita kanasuikaleet vihannesten sekaan ja mausta tarvittaessa suolalla. Tarjoa lisäksi tuoretta leipää.

Hedelmävartaat - Sfafed Fakya

2 tuoretta ananasrengasta
1 päärynä
1 iso banaani
mansikoita

1 rkl voita
1 rkl hienoa ruokosokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 rkl murskattuja pistaasipähkinöitä

Leikkaa hedelmät sopiviksi suupaloiksi ja pujota ne mansikoiden kanssa vartaisiin. Laita vartaat uunipellille leivinpaperin päälle. Laita uuni kuumenemaan.

Kuori ja murskaa morttelissa pähkinät. Sekoita sokerit keskenään ja sulata voi mikrossa.
Sivele vartaisiin voisulaa, ripottele niiden päälle reilusti sokeriseosta ja lisää viimeisenä pistaasipähkinämurska.

Paista hedelmävartaita uunissa 180 asteessa n. 20 min. Sivele vartaille mahdollisesti leivinpaperilla olevaa sokerilientä ja tarjoile jälkiruoka lämpimänä.



Reseptit: Rachida Ziouche Lazrak, Ma Cuisine Passion, 2012

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti