sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Vasikanlihapataa chorizolla






Blogiin on toivottu helppoja ranskalaisia ruokaohjeita. No tämä on tosi helppo ja jos marketista ei vasikanlihaa löydy, kannattaa kysellä lihakauppiailta. Vasikka on herkkua ja myös kevyttä lihaa, mutta erityisen herkkua on tämä lihapata!

Ranskassa vasikanlihaa syödään paljon eri muodoissa ja ympäri vuoden. Vasikanlihapata saa lisämakua mausteisesta chorizo makkarasta. Pata on mainio viikonloppuruoka, joka valmistuu kuin itsestään liedellä hiljaa hautuen. Ohje on neljälle hengelle.

Vasikanlihapataa chorizolla

600 g luutonta vasikanpaistia kuutioina
200 g chorizo makkaraa viipaleina
1 purkki tomaattimurskaa á 400 g
2 dl kivettömiä vihreitä oliiveja
2 sipulia
2 valkosipulin kynttä
pari tuoretta timjamin ja rosmariinin oksaa
2 laakerinlehteä
2 dl kuivaa valkoviiniä
suolaa
mustapippuria

Ota lihat lämpimään noin puoli tuntia aikaisemmin ja ripottele päälle vähän suolaa sekä rouhittua mustapippuria. Leikkaa sipuli lohkoiksi, hienonna valkosipuli ja ruskista liha sekä sipulit kevyesti padassa. Lorauta mukaan valkoviini ja anna kiehahtaa hetki.

Lisää reilut chorizomakkaraviipaleet, tomaattimurska, vihreät oliivit, ja lopuksi yrtit. Kaada tomaattimurskapurkki puolilleen vettä ja kaada se myös pataan. (mikäli tuoreet yrtit ovat kiven takana, voit korvata ne 1 rkl Provencen yrttimaustetta) Pilkoin pataan lisäksi vielä jääkaapista löytyneen porkkanan, mutta se ei ole välttämätön.

Anna padan poreilla hiljalleen kannen alla liedellä n. tunti kunnes liha on sopivan kypsää. 
Tarjoile riisin kera. 

Juomaksi sopii hyvin rosee tai kevyt punaviini.

4 kommenttia:

  1. Tuota pitää kokeilla. Vasikkaa olen tehnyt siiderikermaan ja kuivatuilla luumuilla, mutta oliivi-chorizosta tulee loistava kesäpata. Luuletko että tuon voi laittaa painekattilassa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siiderikermaa ja kuivattuja luumuja, njam!!! Saisikos siitä vielä pikavinkkiä? Kokeilisin ehdottomasti :).

      Poista
    2. ai niin se painekattila, en kyllä osaa sanoa, koska en ole koskaan kokeillut. Mutta jos siinä muutkin pataruoat onnistuu, niin miksi ei tämäkin?

      Poista
    3. Siiderikermaluumuvasikkapata on aika tuhtia tavaraa niin kuin monet normandialaiset reseptit ;), mutta menee talvikylmillä hyvin kaupaksi. Se valmistuu varmaan ihan samalla tekniikalla kuin tuo oliivitomaattivasikka. Nesteenä vain siideri ja oliivien sijaan kuivatut mielellään kivettömät luumut. Siideriksi voi laittaa kuivan siiderin mieluummin (brut), koska luumut ovat jo melko sokerisia. Kerman voi lisätä ihan viimeisenä, kun pata on jo kypsä, jottei se paakkuunnu, olen tehnyt pataa myös ilman kermaakin. Silloin lisään vain Maizenaa tai venhäjauhoja lihapaloja ruskentaessani. Perunat tai riisi menee kumpikin lisukkeina.

      Poista