maanantai 19. toukokuuta 2014

Tomaattikeitto kevään ja kesän juhliin





Tein ensi kerran tätä loistavaa keittoa parin vuoden takaisiin esikoisen rippijuhliin. Lisänä tarjosimme tuoretta leipää, piirakkaa, salaatteja ja kakkukahvit. Parasta keitto juhlatarjottavana on siksi, että sen voi valmistaa edellisenä päivänä etukäteen ja vain lämmittää juhlapäivänä. Keiton lämmetessä valmistuu nopeasti lisäkkeeksi basilikaöljy sekä vuohenjuustovaahto.

Mainittakoon vielä, että idea keitosta tuli ystävältäni Anulta, jonka illanistujaisissa hurmaannuin soppaan ensimaistelulta. Olen kokeillut keittoa myös vain tuoreista tomaateista, mutta mielestäni maku on paras silloin, kun soppaan lisää purkillisen hyvää tomaattimurskaa. 
Ohje on 4-5 hengelle.

Tomaattikeitto

3 salottisipulia
2 valkosipulin kynttä
pätkä lehtisellerin vartta
1/2 punainen chili ilman siemeniä
reilu loraus oliiviöljyä
nokare voita
1 rkl tomaattisosetta
4 kypsää tomaattia
1 purkki tomaattimurskaa á 400 g
0,5 l kasvislientä (Välimeren kasvikset sopii tähänkin)
1 tl sokeria
1 laakerinlehti
ripaus kanelia
suolaa tarvittaessa
rouhittua mustapippuria

Kuullota ja pehmennä silputut sipulit, selleri ja silputtu chili kuumennetussa öljy-voiseoksessa 
n. 5 min., mutta älä päästä niitä ruskistumaan.
Lisää tomaattisose ja anna pulpahtaa muutama kerta.
Kaada sekaan tomaattimurska, pieniksi kuutioidut tuoreet tomaatit ja kasvisliemi.
Lisää laakerinlehti, sokeri ja ripaus kanelia sekä hieman suolaa.

Anna keiton poreilla hiljalleen noin tunti ja poista laakerinlehti. Pyöräytä keitto tasaiseksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Lisää rouhittua mustapippuria. Tarjoile vuohenjuustovaahdon ja basilikaöljyn kera.

Vuohenjuusto

1 dl kuohukermaa vaahdotettuna ilman sokeria
150 g pehmeää vuohenjuustoa esim. Chavroux

Sekoita kermavaahto ja vuohenjuusto keskenään, älä vatkaa koneella. Laita erilliseen tarjoiluastiaan keiton viereen esim. buffet pöytään.

Basilikaöljy

puoli ruukkua tuoretta basilikaa
0, 5 dl hyvää oliiviöljyä
suolaa maun mukaan

Pyöräytä tuoreet basilikanlehdet ja oliiviöljy sauvasekoittimella tasaiseksi seokseksi. Lisää suolaa. Basilikanlehtiä saa olla reilusti. Mikäli kyseessä on iso porukka tuplaa määrät. Laita erikseen tarjolle pöytään.

1 kommentti: