maanantai 14. huhtikuuta 2014

Välimerellinen lounas

Tervetuloa mukaan kokkailemaan ja nauttimaan hyvästä ruoasta ja juomasta Etelä-Ranskassa, Provencessa. Uudessa blogissani jaan reseptejä sekä tunnelmia ruoan parissa kotoa, ystäviltä sekä kaupungilta. 
Food is so GOOD!








Tarkoituksena oli lähteä sunnuntain kunniaksi piknikille, mutta väsyneiden futaajien toiveesta välimerellinen lounas katettiinkin parvekkeelle. 
Kannoimme pöytään tsatsikia, marinoituja vihreitä oliiveja, mehukasta taboulleh salaattia, mozzarellasalaattia paahdetuilla paprikoilla sekä kinkkujuustopiiras.
Lisänä oli tietysti myös tuoretta patonkia, vaikka hyvä hiivaleipäkin olisi maistunut mainiolta.
Jälkiruoaksi nautimme Antibesin Nordic Temptations kaupasta hakemaani mämmiä vaniljakastikkeella. Ihana ripaus pääsiäistä jo ennakkoon.

Vive le Printemps!

RESEPTIT

Tsatsiki
Kylmä jogurttikastike tsatsiki sopii erinomaiseksi piknik lisäkkeeksi ja se on nopea valmistaa.

3 dl turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia
1 valkosipulin kynsi
1 rkl hyvää oliiviöljyä
1/2 kurkku
1/2 rkl punaviinietikkaa
1 rkl tuoretta minttua
ripaus sormisuolaa ja mustapippuria myllystä

Raasta kurkku ja laita se valumaan siivilään n. 10 min., painele hieman nestettä pois. Ripauta päälle vähän suolaa. Hienonna valkosipulin kynsi ja minttu. Sekoita kaikki ainekset hyvin kulhossa ja tarjoa kylmänä. P.S. Tsatsikissa kuivattukin minttu toimii hyvin ellei tuoretta ole saatavilla.


Marinoidut vihreät oliivit
Marinoi oliivit jo aamulla, jolloin ne ehtivät maustua kunnolla. Vihreät kivelliset oliivit ovat mehukkaampia, mutta tähän sopii hyvin myös kivettömät, joista varsinkin lapset tykkäävät enemmän.

3 dl vihreitä kivellisiä tai kivettömiä oliiveja
1 valkosipulin kynsi (pieni)
1 dl lehtipersiljaa (kourallinen)
1/2 sitruunan mehu
loraus hyvää oliiviöljyä

Hienonna valkosipulin kynsi sekä lehtipersilja. Sekoita kaikki ainekset pienessä kulhossa ja jätä jääkaappiin maustumaan pariksi tunniksi. 
  

Salaatti paahdetuista paprikoista
Tämä salaatti on vaan niin hyvää ja se sopii erinomaisesti esim. alkuruoaksi.

2 keltaista paprikaa
2 punaista paprikaa
250 g mozzarellaa
muutama aurinkokuivattu tomaatti
1 dl kalamata oliiveja
100 g paahdettuja pinjansiemeniä

Kastike:
0,50 dl oliiviöljyä
1 tl dijoninsinappia
1 tl viinietikkaa
1 rkl kiehuvaa vettä
suolaa, pippuria

 Paahda paprikoita 250 asteisessa uunissa ritilällä kunnes niihin on ilmestynyt tummia läikkiä. Paprikoita kannattaa paahtaa reilusti, jotta kuori irtoaa paremmin. Ota paprikat uunista ja laita ne muovipussiin jäähtymään.
Vedä paprikoista kuori pois sekä poista kanta ja siemenet. Leikkaa paprikat suikaleiksi ja asettele lautaselle. Lisää viipaloitu mozzarella. Suikaloi tomaatit ja sirottele ne sekä oliivit ja pinjansiemenet annoksen pinnalle.
Sekoita kastikkeen ainekset ja valuta salaatille juuri ennen tarjoilua.
(resepti Ingmari Roug, Kevyttä hyvää, WSOY)


 Kinkkujuustopiirakka
Ranskalainen Quiche Lorraine on kinkkupiirakoiden klassikko, mutta omassa versiossani olen lisännyt mukaan paprikaa ja valkosipulia sekä Provencen yrttimaustetta.

Pohja:
1 pkt valmista piirakkataikinaa

Täyte:
200 g kinkkua
1 iso sipuli
1 valkosipulin kynsi (pieni)
1 dl lehtipersiljaa (tai 2 tl kuivattua Provencen yrttimaustetta)
150 g emmental tai gruyère juustoa raastettuna
2 luomu kananmunaa
2 dl ranskankermaa tai ruokakermaa
1/2 punainen paprika
rouhittua mustapippuria ja ripaus sormisuolaa

Painele piirakkataikinaan haarukalla reikiä ja esipaista sitä 200 asteessa n. 10 min.
Leikkaa kinkku suikaleiksi ja hienonna sipulit sekä yrtit.
Sekoita sipulit, kinkku ja yrtit kulhossa ja lisää sekaan puolet juustoraasteesta.
Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää kerma sekä loput juustosta. Rouhi sekaan mustapippuria ja ripaus suolaa.
Levitä täyte esipaistetun piirakkataikinan päälle ja lisää lopuksi kananmunajuustoseos. Paista piirakkaa uunin keskitasolla n. 25-30 min. 200 asteessa, kunnes se on saanut kauniin värin.


Mehukas Tabboulleh salaatti
Tämän libanonilaisen salaatin salaisuus piilee sen mehukkuudessa. Usein bulgur tai couscous-salaatti tarjoillaan liian kuivana, mutta tässä se kostutetaan oliiviöljyllä sekä sitruunamehulla.

3 dl vettä
3 dl couscousia
2 tl suolaa
loraus oliiviöljyä

1 kg kypsiä tomaatteja
1 ruukku lehtipersiljaa 
kourallinen tuoretta minttua
1 nippu kevätsipulia tai 1 iso punasipuli
1 sitruunan mehu
n. 3 rkl oliiviöljyä
2 tl suolaa
rouhittua mustapippuria

Kiehauta vesi. Lisää öljy ja suola. Nosta kattila liedeltä ja lisää couscous veteen. Sekoita ja anna vetäytyä muutama minuutti (sekoita välillä).
Pilko tomaatit pieniksi kuutioiksi. Silppua sipulit ja yrtit, sekä purista sitruunan mehu.
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja lisää viimeiseksi oliiviöljy. Tarkista maku ja lisää rouhittua mustapippuria sekä tarvittaessa suolaa.




8 kommenttia:

  1. Bravo! Ja tästä sitten alku ihanalle keittokirjalle, jossa on aina yksi ateriakokonaisuus valmiiksi mietittynä. Eikös olekin mahtava idea. Helpottaisi huomattavasti uusavuttomien selviytymistä. Onnea uudelle blogille!,

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Merci beaucoup Tarzu, ihan tosi paljon. On, kyllä. Toivottavasti voin näin alkuun helpottaa eloasi tämän blogin kautta :) Halit!

      Poista
  2. Oh my, aivan huippu maukas uusi blogi, onnittelut Madame! Tosiaan, provence keittokirja voisi toimia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tänks ja merci! Nyt on ainakin päästy alkuun, katsotaan mihin se johtaa. Mutta tämä on tosi kivaa ja se on kai pääasia, eikö vaan :)

      Poista
  3. Wau. Kiitos blogista. Tuo paahdetun paprikan salaatti tulee kyllä heti käyttöön. Samoin Quiche Lorraine.
    Jatka samalla linjalla tämän(kin) blgin suhteen :)
    Kaikkea ranskalaista - ruokaa, juomaa elämämenoa juuri vaikka markkinoilla. Siitä olen Ranska-fanina kiinnostunut lukemaan. Hyvät kuvat luovat tunnelmaa loistavasti.

    P.S. Bongasin tuon sampanja coolerin kuvastasi; tilasin juuri lommoisen, käytetyn Veuve Cliquotin coolerin eBayn kautta jostain päin Pyrenneitä. Se on juuri sellainen kuin olen toivonut jo monta vuotta, nyt se löytyi edullisesti.

    Nina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nina! Voin vakuuttaa, että paprikasalaatti on hyvää ja teini oliiviaddikti ilmoitti, että oliivit oli ihan parhaita ever (vaikka olen niitä aiemminkin tehnyt). Varmasti tulee ranskalaista mutta myös muuta hyvää mukaan, pysy kuulolla! Tuon shampanja coolerin osti monsieur muutamalla eurolla kirppikseltä, ei varmaan mikään Veuve Cliquot, mutta toimii. Välillä myös kukkamaljakkona...

      Poista
  4. Kiitos uudesta blogista! Tämä tulee tosi tarpeeseen, koska olen aivan kyllästynyt omiin laitoksiini. Nyt on matalampi kynnys kokeilla jotakin uutta!

    t. Essi ja aina niin reipas keittiöapulainen Ilmari

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa jos löydät Essi täältä jotain uutta ja hyvää. Voin vakuuttaa, että kaikki blogini reseptit ovat kotona moneen kertaan kokeiltuja ja hyviksi havaittuja. Tosin makuasioistahan ei voi kiistellä, kaikki lapset eikä aikuisetkaan esim. oliivia suuhunsa pistäisi kun taas teini ilmoitti, että nämä oliivit ovat ihan parhaita. Tsemppiä!

      Poista